Annons

Snart blir det lättare att ta tåget till och från Europa

zoom
NYHETER. Efterfrågan har varit stor på en samlad plattform för tågbokningar ut i Europa. I augusti lanseras tjänsten Trainplanet där man kan boka resor till och från 31 länder från ett och samma ställe.
Annons

Mobiliseringen för att resa bättre med tåg har varit stor de senaste åren, inte minst med tanke på den växande klimatmedvetenheten. Snart kan det bli betydligt enklare, då tågsugna resenärer, genom några klick på en och samma sajt kan boka sig genom samtliga 31 länder som ingår i det så kallade Interrailsamarbetet.

– Du skriver in dina olika destinationer och du får ett färdigt förslag med färdväg, byten, priser och all annan information. Biljetterna köper du direkt och får digitalt. Helt avgörande är att tjänsten ska vara lätt att använda, säger Ufuk Ergovan, vd för Crew Com, som bygger plattformen.

Trainplanet, som blir en återförsäljare till företag som SJ och MTR Express, tar ut en bokningsavgift som läggs på prissumman.

Glädjande för svensk besöksnäring är att Trainplanet senare i höst även ska lanseras på ett antal marknader i Europa, vilket kan göra det smidigare för europeiska turister att besöka Sverige med tåg.

– Vi har inget exakt datum, men under hösten ska Trainplanet lanseras i Tyskland, Frankrike, Italien, Holland, Spanien och de nordiska länderna. Detta gör förstås att tåget till Sverige blir mer lättillgängligt, säger Ufuk Ergovan och fortsätter:

– Vi kommer att jobba mycket med redaktionellt innehåll på den internationella plattformen, med tips och inspiration om vad man kan göra och se i Sverige. Vi hoppas också hitta samarbeten med turistbyråer på de olika marknaderna.

Det har länge funnits en efterfrågan, varför lanseras denna tjänst först nu?

– Det tar väldigt lång tid att bygga, både de rent tekniska bitarna, och sedan ska det kundanpassas. Det är också väldigt många aktörer inblandade, och allt ska fungera.

Vad hoppas du på?

–Det här är väldigt stort, men det finns fortfarande ett orosmoment som att vi inte ska hinna klart till lanseringen, det är mycket som ska fungera. Men vi hoppas att den tas emot väl, i Sverige har efterfrågan på en heltäckande tjänst funnits länge.