Annons

Söderhamn skänker pengar till restauranger och hotell

zoom Sofia Sahlberg, hotellchef på First hotel och Söderhamns näringslivschef Ola Andersson.
Sofia Sahlberg, hotellchef på First hotel och Söderhamns näringslivschef Ola Andersson.
NYHETER. En annorlunda situation kräver nya lösningar. Det har Söderhamns kommun tagit fasta på.
"Vi har hittat ett sätt att hjälpa inom ramen för vad lagstiftningen tillåter", säger näringslivschef Ola Andersson.
Annons

Under det gångna året har Söderhamn arbetat fram tre olika krispaket för att stötta den lokala besöksnäringen. Det tredje paketet som under förra veckan klubbades igenom av en enig kommunstyrelse, innebär att restauranger, caféer, bryggerier och hotell får fem tusen kronor var. Dessutom slopas uteserveringsavgiften för 2021, samt att den som betalades in för 2020 återbetalas. Sammanlagt omfattas 85 företag av det nya krispaketet.

Kommunens näringslivschef Ola Andersson säger att han sedan pandemin drog igång haft en nära dialog med företagen i kommunen och identifierat vilka branscher som har det svårast.

– Helt klart är det så att restaurang- och hotellbranschen har det tuffast. Det finns många som inte tagit ut lön sen allt det här började. I stället har man väntat på att det ska bli bättre. Snart går det inte längre. Det vi gör nu är en liten gest inom ramen för vad lagen tillåter. Det är ett sätt för oss att säga ”håll ut, vi tänker på er”.

Enligt Ola Andersson har det inte varit lätt att utforma ett ekonomiskt stöd eftersom kommunallagen inte är skriven utifrån ett coronaperspektiv.

– Det finns ett förbud mot att ge stöd till vissa näringsidkare. Därför gör en del kommuner ingenting. Vi har försökt tänka lite utanför boxen, för att få till det här. Och i stället för att betala tillbaka tillsynsavgifter, som en del andra kommuner gjort, har vi kommit fram till att vi kan betala en schablonsumma till företagen i stället.

Sofia Sahlberg, hotellchef på First hotel, som får ta del av krispaketet, säger att pengarna är ett välkommet tillskott.

–  Även om det inte handlar om mycket pengar för ett stort företag signalerar det att kommunen verkligen vill stötta oss. Det är fint.

Hur har ni haft det under pandemin?

– Vi har fått permittera och säga upp personal, och under förra sommaren höll vi stängt under två månader. Det har varit väldigt tufft. Men all personal kämpar på, vi sliter och hjälps åt för att överleva.

Inom ramen för stödpaketet planerar kommunen även en digital marknadsföringskampanj som ska uppmana till hemester i sommar – och samtidigt locka människor från andra delar av landet att besöka kommunen.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...