Annons

Sommarens semesterboende bokas tidigt i år

zoom Marit Sarri, platschef på STF Kebnekaise Fjällstation, och Ulrika Nordengren, försäljningschef på STF, konstaterar att semesterboendet bokas tidigt i år.  Foto: Thomas Winnberg/Privat
Marit Sarri, platschef på STF Kebnekaise Fjällstation, och Ulrika Nordengren, försäljningschef på STF, konstaterar att semesterboendet bokas tidigt i år. Foto: Thomas Winnberg/Privat
NYHETER. Många förbereder sig redan nu för en sommarsemester hemma i Sverige. Trycket är högt på landets STF-boenden – framför allt på de populäraste turistorterna. Att komma iväg med familjen till ett naturnära boende står högt i kurs hos semestersvensken.
Annons

I år väljer fler att boka sommarens semester i god tid. På Svenska Turistföreningen (STF) kan man konstatera att bokningarna inför sommaren 2021 är fem procent fler än vid samma tid 2020, innan pandemin bröt ut. Ökningen gäller hela STF:s nätverk av boenden, som stugor, fjällstationer och vandrarhem. Att många är ute tidigt i år bekräftar den starka hemestertrenden som råder, tillsammans med den drivkraft närheten till naturen har.

– I tider som dessa vill nog många drömma sig bort och planera framåt. När det dessutom sannolikt kommer att vara ett högt besökstryck i Sverige vill man säkra sin semester. Vi har boenden som redan nu är fullbokade vissa datum, säger Ulrika Nordengren, försäljningschef på STF.

Barnfamiljerna bokar tidigt

Under perioden 1 oktober fram till i dag kommer 97 procent av bokningarna från Sverige. När det inte råder en världspandemi ligger de internationella bokningarna på 20-25 procent.

– De som bokar tidigast är ofta barnfamiljer som behöver planera sin semester på fasta veckor och också är de som gärna besöker de populäraste resmålen där vi har högst tryck. Men många spontanbokar också nära ankomst under sommarmånaderna, så det är för tidigt att veta var vi kommer att landa, säger Ulrika Nordengren.

Tydligast på klassiska turistorter

Den tydligaste ökningen av tidiga bokningar syns i områden med högt besökstryck, framför allt gäller det fjällen men också klassiska turistmål som Gotland, Öland och Österlen. På STF har man sett extra stort intresse för Kebnekaise och Jämtlandsområdet.

– Vi ser en 20-procentig ökning i år jämfört med samma tid förra året, innan coronapandemin bröt ut, säger Marit Sarri, platschef på STF Kebnekaise Fjällstation utanför Kiruna.

Ökningen gäller framför allt semesterperioden juli-augusti, men även i juni och september är det en positiv utveckling. Marit Sarri vill dock lägga in en liten brasklapp för att den markanta ökningen kan påverkas av att de sedan några år tillbaka tydligt pekar på förbokningskravet för att vara säker på att få en plats.

– Det gör att vi får mindre spontanbokningar under sommaren här, så den helt korrekta ökningen kan vi se först i slutet av sommarsäsongen.

Tuffast för boenden i storstäder

STF lämnar som många andra inom besöksnäringen ett tufft år bakom sig med en minskad beläggning på föreningens boenden och numera råder mer generösa avbokningsregler.

– Det har varit väldigt stora regionala skillnader, allra tuffast har det varit för boenden i stora och halvstora städer. Och framför allt under lågsäsong. Men förra sommaren gick ändå bra, och vi ser positivt på kommande sommar också, säger Ulrika Nordengren.