Annons

Start för matfestival – en av Europas största

NYHETER. Testät en kioskvältare, vietnamesisk nudelsoppa eller årets SM-pizza. Träffa kända kockar som Frida Ronge, Tommy Myllymäki och Mathias Dahlgren – och se superdatorn Watson utmana toppkockar i matlagning. Det har blivit dags för årets upplaga av Smaka på Stockholm.
Annons

Det myllrar av mumsande besökare i Kungsträdgården. I år firar Smaka på Stockholm sitt 25:års-jubileum. Festivalen har vuxit sig till att bli en av Europas största inom matsegmentet. De senaste åren har man arbetat aktivit med hotta till utbudet och locka till sig fler stora kocknamn. Man har också skiftat fokus från att vara en Stockholms-fokuserad restaurangfestival till ett en matfest med aktörer från hela landet.

 – Vi gör större popup-restaurang i år. Samtidigt har skruvat upp kvalitén på allt. Vi har fantastiska samarbetspartners och kockar i år. Det blir inte bättre än så här,  säger arrangören Anders Sewerin.

Superdatorn  – en snackis

Förväntat besöksantal i år är 350 000. Festivalen har under senare år slagit publikrekord varje ny festival. Men det får Anders Sewerin att ta sig för pannan.

 – Nej, vi behöver inget nytt rekord. Det får inte bli för många heller. Vi vill att det ska vara luftigt så att man kan röra sig runt lätt och inga långa köer.

I Kungsträdgården har 13 foodtrucks parkerat och där säljs till exempel kioskvältare ur Magnus Nilssons turnerande Fäviken-korvkiosk, vietnamesisk nudelsoppa och burgare. Bland restaurangtälten märks bland andra Sjömagasinet från Göteborg, sydostasiatiska Farangs svartmålade tält med hög rockmusik samt Umeå-restaurangen som vann årets Pizza-SM. Totalt finns ett 40-tal olika matställen.

I popup-restaurangen lagar olika kockar en 3-rätters meny. Först ut under premirtorsdagen var Frida Ronge, köksmästare på nya takterrassrestaurangen ovanpå Choice-satsningen At Six. 

En av årets största snackisar är IBM:s superdator Watson som ska utmana några toppkockar i en duell under fredagen. Watson går ihop med företaget Sopkökets kockar och skapar recept med dem när de utmanar Paul Svensson, Ulrika Brydling och Stefan Eriksson i matlagning.