Annons

STF startar upprop för höjt budgetanslag

zoom
NYHETER. ”Vi har fått avråda gäster från att använda vandringsleder och vindskydd”, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF, om bakgrunden till kampanjen.
Annons

I den senaste budgeten halverades det tidigare anslaget till länsstyrelserna för skötsel och skydd av svenska naturreservat och nationalparker. På grund av detta har underhållet minskat i naturområden i hela Sverige, enligt Naturvårdsverket.

Det innebär att många vindskydd, vandringsleder och grillplatser på sikt kan behöva stängas, enligt Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på Svenska Turistföreningen, STF.

– Just nu sker de sista förhandlingarna inför höstbudgeten och vi hoppas kunna påverka regeringen att höja anslaget till länsstyrelserna, genom att peka på konsekvenserna av för lite pengar, säger han.

Hur har STF:s destinationer påverkats av de minskade anslagen?

– På flera platser har vi behövt avråda gästerna från att använda vandringsleder, eller varna dem om att vindskydd och toaletter efter vägen är trasiga. Länsstyrelserna har varit tydliga med att när något bedöms bli farligt kommer det att stängas av, så jag är rädd att det kommer hända på allt fler ställen.

Historiskt var det STF som anlade fjällederna, men staten kom på sikt att ta över underhållet av alla svenska vandringsleder via länsstyrelserna.

– Vi ser det därför som vår roll att bevaka frågan när det gäller samtliga svenska naturreservat. Det berör många människor som vill ha tillgång till våra naturområden, säger Daniel Skog.

Lyckad kampanj för fjällederna

Han konstaterar att just när det gäller vandringslederna i fjällen hotade anslaget att dras ner för ett antal år sedan, men regeringen vände efter en liknande kampanj från STF:s sida och valde istället att satsa extra på fjällederna.

– Det är ju en väldigt positiv sak i sammanhanget och vi hoppas att vi kan uppnå ett liknande resultat med den här kampanjen, säger Daniel Skog.

Läs även om hur Jämtland Härjedalen Turism varnar för vandringsleder i förfall.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...