Annons

Stockholm glänser med VM i konståkning

zoom Konståknings-EM 2015 lockade 40 000 personer, Karin Mäntymäki på Visit Stockholm räknar med ännu fler till VM.  Foto: Colourbox, Visit Stockholm
Konståknings-EM 2015 lockade 40 000 personer, Karin Mäntymäki på Visit Stockholm räknar med ännu fler till VM. Foto: Colourbox, Visit Stockholm
NYHETER. Världens största konståkningsstjärnor intar isen i Globen i mars 2021 när VM arrangeras. "Det möjliggör ökad synlighet för Stockholm i världen", säger Karin Mäntymäki, på Visit Stockholm.
Annons

Det är ett megaevenemang som Stockholm nu erövrat i hård internationell konkurrens. Det globala intresset för konståkning är stort och idrottsgrenen har rankats som världens största vintersport räknat till antalet utövande länder.

Den internationella mediebevakningen väntas bli minst lika intensiv som när konståknings-VM arrangerades i Scandinavium i Göteborg 2008. Då var 700 journalister ackrediterade och TV-sändningarna följdes av 350 miljoner TV-tittare i 65 länder.

Sammanlagt 85 000 personer följde evenemanget från läktarplats under de åtta dagar det pågick.

Stockholm har sedan dess arrangerat EM i konståkning 2015 och VM i konståkningens lagsport, synkroniserad konståkning, tidigare i år. Det betyder att det lossnat ordentligt för Stockholm inom internationell konståkning. Före EM 2015 hade staden inte stått värld för ett större konståkningsmästerskap sedan 1947.

– Möjligheten att få arrangera tre internationella mästerskap i konståkning med Stockholm som värdstad och bara några år emellan, stärker oss, säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet i ett pressmeddelande.

Karin Mäntymäki, avdelningschef försäljning och bearbetning på Visit Stockholm konstaterar att världsmästerskapen i konståkning är ett av världens större VM inom vintersport.

­– Som jämförelse så lockade EM 2015 i Stockholm runt 40 000 personer. Såklart blir det fler till ett VM och framförallt kommer det att komma fler från länder längre bort, från Asien och USA där sporten är stor.

VM i konståkning är det största evenemanget som är klart för Stockholms del under 2021. Men förhandlingar pågår som bäst om andra stora evenemang, enligt Karin Mäntymäki.

­– Det är inget jag kan nämna specifikt men det bubblar ganska bra säger hon.