Annons

Stordalens nya satsning – ett ”Scandinavian Hamptons”

zoom Daniel Stenbäck, Nordic Choice Hotels och Frida Westlin, Krook & Tjäder. Foto: Pressbild
Daniel Stenbäck, Nordic Choice Hotels och Frida Westlin, Krook & Tjäder. Foto: Pressbild
NYHETER. Nordic Choice bygger ett resorthotell intill hav och tallskog på klassiska badorten Falsterbo strandbad.
Annons

Med idén om ett destinationshotell som tar tillvara de lokala förutsättningarna vann Nordic Choice Hotel och fastighetsägaren Skanör Falsterbo Strandbad AB  Vellinge kommuns markanvisning för byggandet av ett spahotell på Falsterbo strandbad.

Visionen är att hotellet ska återuppväcka badorten – dit kungligheter, jetset och internationella kändisar sökte sig under hela 1900-talet – och att “återge platsen sin forna glans”. Fokus är främst privatmarknaden, men man riktar sig även till företag – dock inte med intentionen om att uppfattas som ett traditionellt konferenshotell.

– Det skall vara ett hotell som ortens boende är stolta över och som de rekommenderar till vänner och bekanta. Samtidigt skall det vara ett hotell som lockar gäster från hela världen –  då närheten till Köpenhamn och Kastrup ger möjligheter till andra större marknader, säger Daniel Stenbäck, Chief Development Officer Nordic Choice Hotels.

Ska lyfta och förhöja naturen

Med siktet på att komma igång med byggandet inom fem, sex år är projektet just nu inne i en fas där en detaljplan tas fram tillsammans med Vellinge kommun. Den existerande byggnaden som sedan tidigare redan ligger på Falsterbo Strandbad blir en en del av det nya hotellet.

Enligt projektets ansvariga arkitekt, Frida Westlin på arkitektbyrån Krook & Tjäder, är ambitionen en hållbar byggnad som lyfter och förhöjer naturen på platsen. Naturen, säger hon, blir det viktigaste elementet både inomhus och utomhus.

– Besökaren ska kunna uppleva platsens karaktär även när man rör sig i byggnaden. Samtidigt ska den fortfarande finnas tillgänglig för alla och göra så litet avtryck på miljön som möjligt. En inspirationskälla har varit Per Fribergs sommarhus i Ljunghusen. Det ligger inbäddat i tallskogen och är en byggnad som ger intrycket av att det “svävar” ovan marken, säger Frida Westlin.

Både extrovert och kontemplativ

I tävlingsuppdraget ingick att ta hand om den befintliga strandbadsbyggnaden, idag restaurang och konsthall. Frida Westlin berättar hur man i projektet delat upp hotellet i en publik, extrovert del och en mer privat, kontemplativ del. Medan man lokaliserat restaurang, konferens och spa i den befintliga byggnaden, har man inrymt hotellrummen i den nya.

– Genom att koppla ihop byggnadskropparna en våning upp kunde vi behålla befintliga gång och cykelstråk, säger Frida Westlin.

För regionen innebär projektet dels en ny mötesplats men även möjlighet till  året-runt-jobb och en vidareutveckling av befintliga tilldragelser i området.

– Det kan handla om samarbeten med evenemang som Falsterbo Horse Show, tävlingar på områdets golfbanor eller kanske något mer oväntade, som med fågelskådare i samband flyttiderna, säger Daniel Stenbäck.

Yogaklasser och barhäng

Det kommande hotellet planeras ha 153 hotellrum och spa med pool, gym och behandlingsrum. Därtill satsar man på restaurangen i den redan befintlig byggnaden med “prestigelös mat tillverkad av lokala och hållbar råvaror”. På takterrassen vänd mot havet utnyttjas för yogaklasser, luncher och barhäng kvällstid.

Falsterbo Strandbad blir en del av Nordic Choice Hotels portfölj av fristående hotell Nordic Hotels & Resorts. Bland systerhotellen finns Villa Copenhagen, Yasuragi, The Thief och Copperhill Mountain Lodge.

LÄS MER: Lyxhotellet Ett Hem köper upp hela kvarteret. 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...