Annons

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

zoom Stöten har Sälens bästa skidåkning, enligt en undersökning av Synovate.
Stöten har Sälens bästa skidåkning, enligt en undersökning av Synovate.
NYHETER. Stöten i Sälen storsatsar på ett nytt snösystem – den största investeringen hittills. ”Vi förlänger säsongen och kan öppna fler backar tidigare”, säger Stöten i Sälens vd Johan Thorn.
Annons

Med ett nytt snösystem, 500 fler bäddar och utökad service laddar skidanläggning Stöten i Dalarna upp för säsongen. Det nya snösystemet är en satsning på 35 miljoner. Beslutet om investeringen togs i somras när finansieringen blev klar. Just nu byggs det för fullt i backarna och snösystemet ska vara besiktigat den 1 november.

Satsningen kommer att ge effekt redan i år, enligt Johan Thorn.

– Vi garanterar en jättebra produkt till jul och räknar med att ha öppet de flesta av våra backar.

Nytt och bättre snösystem

Med det nya snösystemet kommer backarna att kunna läggas på halva tiden jämfört med tidigare. Dessutom räcker det med ett par minusgrader för att köra igång systemet – en betydligt högre temperatur än hittills.

– Så fort det blir kallt måste man ha ett bra system för att kunna lägga snö på så kort tid som möjligt.

Med en längre säsong ökar intäkterna. Stöten i Sälen öppnar för allmänheten den 15 december men redan i slutet på november räknar man med att kunna ta emot träningsgrupper.

Miljövinst och en energibesparing

Ett nytt snösystem betyder också en miljövinst och en energibesparing. En kanon av den gamla sorten förbrukar lika mycket energi som 40 kanoner av den nya sorten, enligt Johan Thorn.

Med en längre säsong ökar också intäkterna från uthyrningen. Just nu byggs boendet ut för att kunna ta emot ytterligare 500 gäster. Bokningssystemet rymmer sedan tidigare 4000 platser.

– De nya är inte vilka bäddar som helst utan de ligger mitt i backen.