Annons

Företag storvarslar – ”Läget akut”

zoom Nordic Choice, Scandic och Stureplansgruppen varslar om neddragningar. Foto: Besöksliv, pressbilder
Nordic Choice, Scandic och Stureplansgruppen varslar om neddragningar. Foto: Besöksliv, pressbilder
NYHETER: Läget är akut för besöksnäringen som följd av coronakrisen. Det rapporteras om storvarsel från Scandic, Stureplansgruppen och Nordic Choice, och fler rullar in.
Annons

Nordic Choice var i förra veckan först ut med att man varslar om uppsägningar av 25 tjänster på Stordalens flaggskepp i Göteborg, Clarion Hotel Post. Beslutet fattades efter att beläggningen avtagit snabbt och kraftigt som följd av coronaviruset.

Posthotellet i Göteborg är långt ifrån ensamma med att drabbas. Hela Nordic Choice har nu inlett förhandlingar med facket och ser över hela sin bemanning i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Enligt Aftonbladet kan det röra sig om ett ”jättevarsel”.

Regeringens beslut i onsdags om att förbjuda evenemang där över 500 besökare väntas slår direkt mot konferensbokningar, konserter och idrottsevenemang i hela landet.

Ras med 42 procent 

Beläggningsgraden på hotellen i Stockholm har mellan måndag och torsdag denna vecka rasat med – 42 procent jämfört med samma period 2019, enligt analysföretaget Benchmarking Alliance.

Under torsdagen gick två av besöksnäringens största arbetsgivare Stureplansgruppen och Scandic hotell ut med besked om omfattande varsel för att möta den oroväckande utvecklingen.

Stureplansgruppen med 3 000 anställda ser över alla verksamheter inom koncernen, och varslet kan drabba upp emot 20 procent av tjänsterna, säger vice vd Jennica Jonsson.

Nattklubbarna ned med 50 procent

Stureplansgruppen rapporterar om en minskad beläggningsgrad om i snitt uppåt 30 procent på hotellen, och en minskad omsättning på koncernens Stockholmskrogar på i snitt 25 procent.

Nattklubbar som Sturecompagniet, Push och V räknar med att tappa runt 50 procent av omsättningen som en konsekvens av förbudet om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer, enligt Jennica Jonsson.

Varslar hälften av fast anställda i Sverige

Börsnoterade Scandics varsel berör omkring 2 000 medarbetare i Sverige, motsvarande cirka hälften av de fast anställda i den svenska verksamheten. Kraftfulla neddragningar kommer även att krävas för övriga marknader, rapporterar hotellkedjan.

Scandic sänker även lönerna för samtliga medlemmar i koncernledningen med 20 procent.

– Scandic för diskussioner med regeringar och myndigheter för att få stöd att omgående underlätta en temporär anpassning av verksamheten och därigenom begränsa den negativa effekten för våra medarbetare, säger Scandic Hotels Groups vd och koncernchef Jens Mathiesen.

”Oerhört allvarligt”

Visitas vd Jonas Siljhammar beskriver läget som akut.

– Det går inte att föreställa sig hur illa det är – vi har medlemmar som liknar läget vid en skräckfilm. Läget är nattsvart, just nu framför allt för hotellen. Vi var inne i en tydlig inbromsning av konjunkturen och så kom corona och det har eskalerat snabbt. En stor mängd bokningar faller bort.

Jonas Siljhammar efterlyser stöd från regeringen, och har lagt fram ett önskemål om ett permitteringssystem för att undvika uppsägningar. Han menar att åtgärderna som regeringen presenterat för att stötta företagen är bra, men att det inte räcker.

– Vi har en tät dialog med politiken. Vi har kontinuerlig kontakt med regeringen och träffar även andra partier. Vi har kris just nu. Vi kan inte vänta till den 1 maj. Det måste ske nu. Annars kommer vi se massuppsägningar och konkurser.