Annons

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

zoom Svenska Mässan planerar att bygga två stora hotell fram till år 2030.
Svenska Mässan planerar att bygga två stora hotell fram till år 2030.
NYHETER. Nu står det klart att Svenska Mässan i Göteborg ska växa för att möta en ökad internationell efterfrågan. I dag presenteras planen som innefattar två nya hotell – med totalt 800 rum. ”Vår vision är att bli Europas mest attraktiva mötesplats”, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan.
Annons

Under torsdagen släppte Svenska Mässan ett pressmeddelande där de presenterar den tredje delen av sin expansionsplan fram till år 2030. Här ligger fokus på en utbyggd huvudentré och två nya hotell. Att nyheten kommer just nu beror på en ökad tillväxt.

– Vi har vuxit kraftigt de senaste två åren, antalet unika besökare har ökat med trettio procent och det har gett en organisk tillväxt på trettiofem procent. Vi har kapacitetsbrist i dag och vi får allt fler förfrågningar om internationella event, nu vill vi möta den efterfrågan, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan.

 

30 våningar och terass

Hon berättar att den nya huvudentrén är viktig för att öka Svenska Mässans besökskapacitet.

– Det handlar både om en ny huvudentré och ytterligare två ingångar. Tack vare det kommer vi att kunna möta ett ökat antal besökare och genomföra fler och olika typer av arrangemang parallellt.

Men största nyheten är hotellplanen. Eller planerna, till och med. En ny hotell- och kontorsbyggnad ska byggas i anslutning till Korsvägen. Den beräknas öppna år 2025 och vara trettio våningar hög.

– Hotellet kommer att ligga vid ett logistiskt nav. Vi ser att läget kommer att bli intressant med den nya Västlänkstationen där rulltrappor under jord leder rakt in i vår entré. Hotellet ska bli minst trettio våningar högt och rymma 350 rum och flera kontors- och möteslokaler. Som det ser ut nu har vi även en möjlighet att bygga en terrass med servering.

 

Nya kundergav ny behovsbild

Bakgrunden till satsningen är att de 500 hotellrum som Gothia Towers byggde ut med 2014 ledde till en ökning av nya kundgrupper.

– Det handlar om globala företag som vill lägga sina event hos oss och de behöver ofta 1000 hotellrum på samma plats. Den ökade efterfrågan gör att vi på sikt kommer att satsa på ytterligare ett hotell.

Planerna omfattar i ett senare skede en hotell- och kontorsbyggnad som ska byggas vid Mölndalsån. Målet är en total hotellkapacitet på 2 000 rum 2030.

 

Hur skiljer sig de två nya hotellen från era befintliga?

– Det kommer att kännas att man är på samma anläggning: Gothia Towers. Vi håller en hög nivå i dag och det ska vi fortsätta med, det krävs för att locka globala event. Men koncepten för de nya hotellen kan skilja sig åt, precis som Upper House har ett eget uttryck. Men det är inget jag kan berätta om i dag.

 

Vad innebär de nya hotellen för er? Och för Göteborg?

– De kommer att betyda mycket – att vi kan fortsätta utvecklas för att möta internationella projekt. Och det här kommer att vara väldigt viktigt för Göteborg, vi kommer inte att växa på bekostnad av andra hotell, utan driva in nya flöden av internationella besökare till staden, säger Carin Kindbom.

Bygget av entréerna inleds i början av sommaren och färdigställs i höst. När hotellbygget startar är ännu inte bestämt, det beror på byggplanen berättar Carin Kindbom. Totalkostnaden väntas landa på upp till fem miljarder kronor.

 

Vad är er vision med hela satsningen?

– Att bli Europas mest attraktiva mötesplats.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...