Annons

Väntad turistboom – blir det överfullt på Gotland i sommar?

zoom Turistboom väntas på Gotland i sommar. Men det kan bli en tuff match att hitta boende.
Turistboom väntas på Gotland i sommar. Men det kan bli en tuff match att hitta boende.
NYHETER. Snart lanseras nya Gotlandsbåten som ska konkurrera med befintliga Destination Gotland om kunderna. Det hela kan komma att leda till besöksrekord på ön. Men risken är stor för akut brist på boende under de hetaste juliveckorna.
Annons

Gotland förbereder sig för en turistboom i sommar. Uppstickaren Gotlandsbåten utmanar Destination Gotland och startar helgrafik från både Nynäshamn och Västervik i slutet på april och går upp till daglig trafik i juni. Färjekonkurrensen har gett lägre priser och fler resemöjligheter.

– Det blir rekordmånga avgångar, vilket är fantastiskt. Förra året spräckte vi en magisk gräns, två miljoner enkelresor till och från Gotland, och nu med Gotlandsbåten kan besökarna blir ännu fler, säger Daniel Eriksson, turistbyråchef på Gotland.

Alla uthyrningslanaler bra

Men sommarinvasionen har en baksida. Det finns risk att det kommersiella boendet på ön inte räcker till under de mest populära juliveckorna, vecka 30-31.

– Bokningsflödet ser positivt ut, så vi har farhågor om att det kan bli svårt. Därför har vi tagit initiativ med våra samarbetspartners på ön. Det handlar om att få fler att hyra ut privata stugor och lägenheter. Och locka dem som redan hyr ut att hyra ut lite längre, säger Daniel Eriksson.

En delförklaring till den befarade boendebristen är att några anläggningar omvandlats till flyktingboenden, motsvarande 1 000 gästnätter. Daniel Eriksson hoppas  på ett samarbete med Airbnb som en kanal där stugägare enkelt kan lägga ut sin uthyrningsobjekt och få personlig kontakt med intresserade hyresgäster.

– Alla kanaler och allt som som sänker tröskeln för uthyrning är bra.

Flest turister i juli

Högsäsongen på Gotland inleds efter midsommar med Almedalsveckan som en peak. Allra störst är turistströmmarna vecka 30 och 31. Vecka 32 i början på augusti arrangeras den populära Medeltidsveckan. Men trots att semesterfirande familjer sedan återvänder till fastlandet till skolstart hoppas Daniel Eriksson på många turister under resten av augusti till Gotland Art Week och fjolårets succényhet deckarfestivalen Crime Time som i år hålls 17-20 augusti.

– Vi har lockat hit skaparen bakom tv-succén True Detective, Nic Pizzolatto. Och alla svenska deckarförfattare är här: Camilla Läckberg, Arne Dahl, Jens Lapidus. Det blir häftigt.