Annons

Västsverige tror på fler svenska gästnätter

zoom Foto: Christina Gillerstedt
Foto: Christina Gillerstedt
NYHETER. I morgon den 3 juni väntas beskedet om det inhemska sommarresandet, och om två veckor meddelar Norge om man öppnar gränsen till Sverige. Två besked som är avgörande för den västsvenska besöksnäringen.  
Annons

För västsvenska sommardestinationer kan det bli en tuff sommar om nuvarande läge för sommarresandet består – med två timmars begränsning för resande inom landet, i kombination med att den norska gränsen fortsätter att hålla stängt mot Sverige. I morgon onsdag väntas besked från Folkhälsomyndigheten om det förstnämnda, och om två veckor presenteras omprövningen från Norge av den stängda gränsen.

– All utländsk turism är borta. Mycket av resandet från andra delar av Sverige är borta. Det kommer att bli väldigt tufft, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige, och fortsätter:

– Samtidigt är mitt intryck att det bokas på lite bättre inför sommaren nu än om man jämför med för en månad sedan, framför allt av västsvenskar. Men beläggningen och bokningsläget är inte i närheten av förra sommaren, och kommer inte heller att bli, säger han.

Strömstad i norra Bohuslän, som är helt beroende av den norska turismen, är kanske den ort som drabbas värst av uteblivna bokningar.

På Daftö Resort, med hotell, stugbyar och camping, som har 60 procent norska gästnätter på helåret, har sommarsäsongen fått en tuff start.

– För oss har den stora utmaningen varit reseförbudet då vi finns i en liten kommun. Hemestermarknaden i egna kommunen är för liten helt enkelt. Vi är många små kommuner i Bohuslän. Vår närmarknad är Norge, men de norska gästerna får inte komma hit, säger Lena Kempe, vd för Daftö.

Hon hoppas på fler svenska gäster nu, att fler reser hemma. Och att åtminstone beslutet om ett par timmars tillåten resväg får ligga kvar, vilket kan vara helt avgörande för Daftös sommarverksamhet.

– Två timmars resväg hjälper otroligt mycket för då når vi hela Göteborgsområdet och delar av Värmland, så det utvidgar upptagningsområdet på den svenska sidan, säger Lena Kempe.

Även om reserestriktionerna håller i sig på två timmar eller utökas till fem timmar tror Fredrik Lindén att det blir svårt att kompensera för den norska turismen i norra Bohuslän.

– Det kommer att bokas på fler svenskar, men det kommer inte att väga upp fullt ut. I Strömstad har du dessutom hela gränshandeln som är tom och övergiven.

Vilken betydelse har Folkhälsomyndighetens besked för sommarorterna i regionen?

 Det har väldigt stor betydelse. Även om du kan köra överallt inom Västra Götaland på två timmar, så blir det stor skillnad om den tillåtna restiden blir längre så att vi får in Stockholm och Malmö, det är självklart viktigt, säger Fredrik Lindén.

Vad är viktigast för regionen, det svenska eller det norska beskedet?

 30 procent av de totala gästnätterna i Västsverige är utländska, det är cirka 3 miljoner på ett år som är borta. En stor del av de svenska kommer vi att behålla, så det viktigaste beslutet för besöksnäringen här skulle vara om Norge släppte sin karantän, så att norrmännen får röra sig fritt över gränsen.