Annons

Vill få in fler kvinnor – toppar upp föräldrapengen

zoom Foto: Pressbild/Colourbox
Foto: Pressbild/Colourbox
NYHETER. Hamburgerkedjan Bastard Burgers vill bli en mer attraktiv arbetsgivare.
Annons

– Jobbar man hos oss ska det inte straffa sig att gå på föräldraledighet, säger Simon Wanler, vd för Bastard Burgers.

Burgarkedjan har 300 anställda och snart 30 restauranger från Boden till Malmö. Som så många andra restauranger i landet har företaget haft problem att få in tjejer i köken. Därför har styrelsen nu beslutat att företaget ska betala alla anställda som tar föräldraledigt den del av lönen som Försäkringskassan och kollektivavtalet inte ersätter i upp till sex månader.

– Vi skjuter till mellanskillnaden så att man inte får något inkomstbortfall när man är föräldraledig, säger Simon Wanler.

Förslaget kom upp på företagets första årliga personalkonferens i början av hösten.

– Vår HR-ansvariga gick i gång på det direkt. Ekonomichefen tittade på kostnaderna och konstaterade att det var värt att göra det. Vi tog därför beslut om att göra det här kort efter att förslaget dök upp.

Enligt Simon Wanler är det svårt att uppskatta hur stor kostnaden kommer att bli för företaget.

– Det är en kostnad som vi är villiga att ta med tanke på den trygghet det ger. Vi har som mål att vara Sveriges bästa arbetsgivare i restaurangbranschen och det här känns som ett bra statement. Arbetar man hos oss ska man inte känna sig orolig över att berätta att man är gravid.

Förmånen är ett sätt för Bastard Burgers att öka chanserna att behålla sin personal, men också ett sätt att locka fler kvinnor.

– Även om vi vill ha en jämn fördelning när det gäller uttag av föräldraledigheten så visar statistiken att det främst är kvinnor som tar föräldraledigt.

Den här typen av förmån förekommer i många andra branscher, men Simon Wanler tror att Bastard Burgers är en av de första i restaurang-Sverige.

– Jag har jobbat i restaurangbranschen i 15 år och har aldrig varit med om att någon arbetsgivare tar hela ansvaret.

Vad hoppas du att det ska leda till i förlängningen?

– Att vi får behålla den härliga personal vi har och att den fortsätter att trivas hos oss. Vi får väldigt bra värden när vi gör CHR-mätningar, men vill jobba aktivt för att säkerställa att personalen mår bra hos oss.