Annons

Visita: ”Besked om stöd till nedstängda restauranger saknas”

zoom Visitas vd Jonas Siljhammar och näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Visitas vd Jonas Siljhammar och näringsminister Ibrahim Baylan (S).
NYHETER. Regeringen höll idag pressträff om stödåtgärder. ”Det är beklämmande att regeringen inte kommer med ett tydligt besked om hur man ska stödja de restauranger som varit nedstängda i tre månader”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Ibrahim Baylan (S) höll under tisdagen en pressträff då han kom med besked om bland annat att det kommande nedstängningsstödet.

Vad avser omställningsstödet är det sedan tidigare känt att det förlängs med månaderna mars och april. Målsättningen är att nu snabba på processen med utbetalningar.

Men när det gäller stödet till de som korttidspermitterat ser det fortfarande mörkt ut. Visitas vd Jonas Siljhammar anser att korttidsstödet tar alldeles för lång tid.

– Det är en akut likviditetskris och stöden behöver betalas ut omedelbart. Vi kan inte vänta längre, och även om stöden i sig är bra hjälper inte det när de dröjer, säger han.

Regeringen fördubblar även nedstängningstödet, som riktar sig till företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av pandemin vid en eventuell nedstängning, genom att även lönekostnader ersätts. Men nedstängningsstödet gäller endast för de företag som drabbas utifrån pandemilagen. Visita riktar skarp kritik mot att stöd inte införs för de som redan idag drabbas hårt av alkoholstoppet.

– Tusentals restauranger har i praktiken varit nedstängda i tre månader på grund av alkoholstoppet. Det är beklämmande att regeringen fortfarande inte kommer med ett besked hur de ska kompenseras fullt ut, säger Jonas Siljhammar.