Annons

Visita: ”Oerhört viktigt att gå från ord till handling”

zoom Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
NYHETER. Positivt att frågan om gårdsförsäljning omnämns i regeringsförklaringen, men regeringen måste snabba på. Det menar Stefan Lundin, chefsjurist branschjuridik på Visita.
Annons

”Regeringen arbetar med att ta fram lagförslag för att införa gårdsförsäljning samtidigt som Systembolagets monopol värnas.” Så löd en av formuleringarna när statsminister Ulf Kristersson i tisdags läste upp regeringsförklaringen.

För Stefan Lundin, chefsjurist inom branschjuridik på Visita, var det positivt att gårdsförsäljning lyftes, men samtidigt menar han att processen tar alldeles för lång tid.

– Det har arbetats med frågan länge nu och utredningen med förslag på hur detta kan genomföras kom redan 2021. Nu är det oerhört viktigt att vi går från ord till handling. Det behövs ett konkret lagförslag från regeringens håll. Mängder av företag där ute väntar på att regelverket ska bli verklighet och behöver det för att kunna expandera och anställa fler, inte minst på landsbygden, säger han.

”Alldeles för lång väntan”

Bedömningen från regeringshåll är att lagändringen kan träda i kraft i början av 2025 – om inte en EU-process drar ut på tiden. När förslaget skickats till EU-kommissionen för så kallad notifiering kan medlemsländerna lämna sina synpunkter som sedan EU tar i beaktande innan de uttalar hur de ser på förslaget.

Regeringen kan därefter vid behov göra justeringar innan ett slutgiltigt lagförslag läggs fram för riksdagens beslut.

– Det är alltid svårt att säga exakt hur lång tid processen tar på EU-nivå. Men att ha ett förslag som kan träda i kraft först 2025 innebär en alldeles för lång väntan. Vi behöver ett regelverk som börjar gälla mycket tidigare än så.

Hur arbetar Visita vidare med frågan?

– Vi har jobbat i väldigt många år för att gårdsförsäljning ska bli verklighet och det kommer vi fortsätta göra. Nu när det finns ett bra förslag på hur det kan genomföras vill vi se att det förverkligas så fort som möjligt. En reglering borde vara på plats under nästa år, säger Stefan Lundin.

Läs om Pelle Tengblad på Gisebo vin, som skulle kunna satsa helhjärtat på sin passion om gårdsförsäljning tilläts.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...