Annons

Visita om nya reglerna: ”Använd sunt förnuft”

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Folkhälsomyndighetens nya regler innebär nya utmaningar för restauranger och barer i coronakrisen. Visita har fått många samtal från oroliga krögare som vill veta vad som gäller. Chefsjurist Stefan Lundin manar till lugn: "Använd sunt förnuft".
Annons

Tidigare i veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya regler för att förhindra smittspridning av corona på restauranger och caféer. Föreskrifterna började gälla igår, och samtalen från förvirrade medlemmar haglade in på Visita.

– Vi fick en storm av frågor när informationen gick ut, där alla medier vinklade på att endast bordsservering skulle tillåtas, vilket var vilseledande för det stämmer inte, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

De nya reglerna tillåter bordsservering, men även att gästen kan köpa och hämta mat i en kassa, samt bufféservering och avhämtning/take away. Det som inte tillåts är stående barservering, detta för att undvika trängsel och köer. Gäster som äter och dricker på plats ska sitta vid ett bord. Huvudpoängen är att skapa mer avstånd.

Hur ser ni på Visita på de nya reglerna?

– Vi följer och respekterar FHMs rekommendationer och föreskrifter när det gäller smittspridning. Vi anser att man ska förhålla sig till och följa det FHM har beslutat, det är viktigt ur smittskyddshänseende, säger Stefan Lundin.

Era medlemmar säger att det är svårt att veta vad som gäller, vad säger ni till dem?  

– Det har kommit upp frågor om vilka avstånd som är lämpliga och hur många personer som utgör trängsel. Det vi säger är att FHM jobbar fram i detta nu hur de nya föreskrifterna ska tillämpas, och den informationen kommer vi att sprida så fort den finns på plats. I nuläget får man hantera reglerna på ett lämpligt sätt, man får använda sunt förnuft.

Visita efterfrågar fler ekonomiska lättnader för besöksnäringens överlevnad, samtidigt innebär FHMs nya regler ännu en inskränkning, hur förhåller ni er till det?

– Det är en nattsvart ekonomisk situation därute för våra medlemmar, men när det gäller smittskyddsåtgärder är det väldigt svårt att väga dem mot ekonomiska faktorer. Vi ifrågasätter inte den typen av begränsningar utifrån smittskyddsskäl. Däremot jobbar vi för att företag som drabbas av restriktioner måste få ersättning, säger Stefan Lundin.