Annons

Visita: ”Risken är att jobbtillväxten mattas av”

zoom
NYHETER. Restaurangbranschens tredje kvartal visar upp en svag tillväxtökning som stärker bilden av en avmattning i branschen. Nu ökar oron för om den försiktiga tillväxten även kommer att kyla ner jobbtillväxten.
Annons

Restaurangernas volymomsättning (omsättning rensad för inflation) ökade med 0,4 procent i det tredje kvartalet 2019, jämfört med samma period ett år tidigare.

– Även om branschen fortsatt växer har takten varit svag under flera kvartal och risken är att den kraftiga jobbtillväxt vi sett under många år nu också mattas av, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, i en kommentar.

Nöjesrestauranger ökade volymförsäljningen med 17,2 procent, samtidigt som personalrestauranger minskade nästan lika mycket. Även hotellens restauranger som utvecklats mycket starkt under en längre tid minskade volymförsäljningen i årets tredje kvartal (-0,8 procent).

– En svagare inhemsk efterfrågan har tidigare stöttats av turister som i mångt och mycket bor och äter på hotellen. Att även den försäljningen viker neråt spär på bilden av avmattning och kan vara en följd av ökad osäkerhet kring ekonomin i vår omvärld, kommenterar Jonas Siljhammar.

Under det tredje kvartalet är omsättningen som högst, vilket alltså även gör störst avtryck på årsutfallet.

– Men det är inga stora skillnader, det brukar se ungefär likadant ut varje år, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.