Annons

Ekstedts gastrofestival lockade 4000 besökare

NYHETER. Niklas Ekstedts matfestival Foodstock, som gick av stapeln i helgen, levererade i strålande sol högt över förväntan. ”Det har varit helt magiskt”, säger stjärnkrögaren om eventet, som lockade 4000 svenska och utländska besökare.
Annons

Syftet med Foodstock var att visa upp det nordiska gastronomiska utbudet, och att låta gäster få komma närmare stjärnkockarna i deras arbete.

Efter ett års arbete med att förbereda det två dagar långa evenemanget, som i helgen hölls på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård, är initiativtagaren Niklas Ekstedt trött men glad.

– Det har varit helt magisk, vi har fått så mycket kärlek från alla håll, gå bara in och kolla på sociala medier! Men det känns märkligt att är över när vi har jobbat så länge för att få till det.

Hur tycker du att det har gått, är du nöjd?

– Ja det har varit helt fantastiskt, men på grund av det fina vädret på lördagen blev vi tvungna att stoppa biljettförsäljningen till på söndagen, då det blev helt fullt.

Drygt 4000 besökare, – svenska och utländska,- intog Fjäderholmarna och Foodstock under lördagen och söndagen. Niklas Ekstedt hade hoppats på 3000.

– Det har varit över all förväntan på alla plan, responsen från alla på ön, arrangörer och alla kockar som har varit delaktiga.

Vad för typ av besökare hade ni mest av?

– Det var mycket matintresserade personer, folk som älskar gastronomi och känner till de olika restaurangerna. Det var också väldigt många utländska besökare som hade hittat hit, från Hong Kong, Chicago och Seattle, vilket var helt fantastiskt.

Vad var helgens höjdpunkt för dig?

– Det var rent produktionsmässigt, att se hur alla kockar samarbetade. När maten hade tagit slut på lördagen så kavlade Agrikultur, Gastologik, Mehmet Gürsh och alla andra toppkockar upp armarna och jobbade hela natten för att få fram mat till söndagen. Vi bara körde på och skrattade, det var fantastiskt kul att se hur de ställde upp och gjorde även söndagen till en magisk dag.

Syftet med Foodstock var att fira den nordiska gastronomin och visa upp det vi har här, tycker du att evenemanget fyllde sitt syfte?

– På söndagen gjorde det det, men på lördagen blev det mer av en festival där vi, på grund av det fina vädret, inte riktigt hann med att föreläsa och prata så mycket som vi hade tänkt.

Blir det en Foodstock 2020?

– Absolut!

Vad vill du göra annorlunda nästa år?

– Det var ett sådant extremt stort intresse, att vi kanske gör den lite mer exklusiv. De som älskade det mest var de som verkligen var intresserade av mat, vi ska göra ännu mer för dem, men för den skull inte mindre folkligt.