Annons

Niklas Ekstedt vill visa upp gastronomins stora utbud

zoom Initiativtagare Niklas Ekstedt hoppas på mellan<br />
 1000 och 2000 besökare per dag.  Foto: Pressbild
Initiativtagare Niklas Ekstedt hoppas på mellan
1000 och 2000 besökare per dag.
Foto: Pressbild
NYHETER. Foodstock heter stjärnkocken Niklas Ekstedts nya festival som går av stapeln i augusti. Tanken är att besökaren ska få komma närmare kockarna i deras arbete.
Annons

Från råvara till tallrik. Niklas Ekstedt ville skapa en festival där besökaren är med hela vägen. Där man kommer närmare kockarna och lättare hänger med i deras arbete.

– Det ska bli kul att få bjuda in folk utifrån till Stockholm och även visa stockholmarna hur oerhört brett gastronomi kan vara i vår stad.

Varför har du valt att kallar Foodstock en ”gastronomifestival”?

– Det var svårt hitta ett bra ord. Jag vill ju att det här ska vara en festival för alla, för barnfamiljer, matglada människor som kanske nyss upptäckt gastronomi och nördar.

Här kommer besökarna få ta del av kockars olika tekniker. Det bjuds på smakprov, matmarknad, och i ett stort banketttält med 300 sittplatser dukas det upp med långbord för lunch och middag som lagas av två kockvänner. I konceptet Four Hands Menu, som också är namnet på Niklas Ekstedts Viaplay-serie, möts ett internationellt kocknamn och ett nordiskt för att tillsammans laga mat.

Några medverkande matprofilers namn till festivalen lineup är redan släppta. Här finns Anton Bjuhr och Jacob Holmström från Gastrologik, som tilldelades sin andra stjärna i år. Ekobonden Johan Viking och Ekstedts egen köksmästare Florencia Abella är också på plats i augusti. Från Storbritannien kommer kocken Tomos Parry från restaurang Brat och viltkocken Nick Weston att medverka.

Vem är ditt affischnamn, som du är mest nöjd att få ha med?

– Vi är väldigt glada för att Daniel Berlin kommer. Såklart. Även om han bara åker upp från Skåne. Och Mehmet Guhrs från Istanbul. Men det kommer att släppas många fler namn löpande.

Den här typen av matfestival ska in te ah gjorts i Sverige enligt dig. Finns det någon internationell förlaga, någon speciell som ni sneglat på?

– Vi har väl mer tittat på musikfestivaler, som Wilderness i England eller River Cottage festival. Även om tanken inte är att man ska övernatta som musikfestival, ha ha. Det är himla bra med Fjäderholmarna att de är vana vid att ha mycket folk och det går att ta sig lätt dit och därifrån.

Hur många besökare räknar ni med?

– Vi hoppas på 1000 till 2000 personer om dagen.