Annons

Idre Himmelfjäll satsar hundratals miljoner inför vintersäsongen  

zoom Torbjörn Wallin, vd för Himmelfjäll, ser fram emot årets skidsäsong.  Foto: Colourbox/Idre Himmelfjäll
Torbjörn Wallin, vd för Himmelfjäll, ser fram emot årets skidsäsong. Foto: Colourbox/Idre Himmelfjäll
NYHETER. Nya Idre Himmelfjäll hade bara haft öppet i tre månader när de tvingades stänga – på grund av pandemin. – Första veckorna greps jag nästan av lite panik, säger vd Torbjörn Wallin, som nu har en bra vintersäsong att se fram emot. 
Annons

Idre Himmelfjäll, den största nya skidortssatsningen i Sverige på 30 år, körde igång liftarna lagom till julen 2019, och har sedan dess utvecklats och blivit ett kärt besöksmål för framför allt småbarnfamiljer. Men starten blev tuff.

– Vi hade bara haft öppet i tre månader när pandemin svepte in över världen, vilket gjorde att första säsongen blev kort. Precis som andra i branschen kände vi först nästan panik. Vi bromsade investeringar och permitterade. Men ganska snart ändrade människor sina beteenden, man ville ha hemsemester i egna stugor, på mindre exploaterade ställen, och det gynnade oss, berättar Torbjörn Wallin, vd Himmelfjäll.

Boendetomter på anläggningen som var planerande att säljas slut 2024 tingades snabbt – mitt i pandemin, och sålde slut på bara några månader.

Sedan dess har Himmelfjäll fortsatt växa i rask takt.

­– Den gångna vintersäsongen blev framgångsrik i linje med våra förhoppningar och ser man på bokningsläget nu inför kommande säsong är det 150 procent bättre än förra året. Att det skulle bli så var det ingen som trodde i början av 2020.

Varför tror du att så många lockas till Himmelfjäll? 

– Det är en ny anläggning, allting är nytt, barnanpassat och vi har relativt humana priser.

Expansionen fortsätter nu framåt, kan du berätta vad är det ni gör precis just nu? 

– Inför vintersäsongen utökar vi nu med tre nya nedfarter, varav en tävlingsbacke, vi öppnar en ny restaurang, bygger toaletter i backarna, parkeringar, grillplatser och ett skidtorg med åkband för våra yngsta besökare. I ett längre perspektiv söker vi tillstånd för nya tomträtter, där vi om 14-15 år hoppas ha utökat till totalt 15000 bäddplatser på anläggningen.

Har ni ändrat något på grund av pandemin? 

– En hel del smärre justeringar så klart. Vi bygger exempelvis betydligt fler grillplatser än vi först planerat för. Det hänger ihop med att vi såg ett stort behov av grillplatser förra säsongen. Det blev till och med kö vid flera av dem, så nu bygger vi fler för att möta behovet.

Hur ser det ut med rekrytering av personal när ni expanderar så snabbt? 

– Om du frågat mig i augusti hade jag känt en oro men nu är det många som hör av sig om jobb vid liftsystemen, receptionen och skiduthyrningen. Restaurangen har vi arrenderat ut till en krögare som har personalen klar redan. Men generellt sett är det lite utmanande att fylla alla platser i köken i Sälen/Idre. En del av kockarna har sannolikt bytt yrke under Pandemin. Det kommer också på sikt vara utmanande att att hitta all städpersonal som behövs på skidanläggningarna i Idreområdet.