Annons

Kalmars hotellnäring – en bokningsraket

zoom Kalmars hotellnäring sover inte. Men fler och fler gäster gör det. Nu visar staden rekordsiffror i sin beläggningsgrad.
Kalmars hotellnäring sover inte. Men fler och fler gäster gör det. Nu visar staden rekordsiffror i sin beläggningsgrad.
NYHETER. Besöksnäringen i Sverige fortsätter att vara på uppgång och bäst ser det ut att gå för Kalmar. Där har turismen ökat lavinartat och de kommersiella gästnätterna ökat med hela 24 procent. 
Annons

Antalet gästnätter i Kalmar ökar. Det visar färska siffror från Tillväxtverket och Statistiska Centralbyrån. Det är hotell, vandrarhem och stugbyar under det första kvartalet 2017 som har undersökts och de preliminära siffrorna bådar gott för resten av året. För storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö visar statistiken på en genomsnittlig ökning med sju procent jämfört med samma period förra året. Men i Kalmar har gästnätterna ökat med drygt 24 procent.

– Vi ser att det kommer fler gäster till vårt hotell. I Kalmar händer väldigt mycket just nu, butiker byggs och infrastrukturen utvecklas. På vårt hotell kan vi tydligt se en ökning av affärsresenärer där många av dem kommer till Kalmar för att jobba på olika platser, säger Rickard Swärd, hotelldirektör på Scandic Kalmar Väst.

 

Försiktigt optimistisk

Destination Kalmar genomför kontinuerliga satsningar för att profilera Kalmar som en attraktiv stad – både för invånare och besökare. På senare tid har satsningarna även inneburit att utveckla stadens idrottsturism.

– Vi har bland annat satsat på olika former av idrottsturistiska läger som kan vara aktuella under den tidsperioden. Det kan röra sig om allt från innebandyläger och cykelläger till dartmästerskap, säger Stefan Johnsson, turistchef på Destination Kalmar.

Men det är viktigt att vara försiktigt optimistisk. Det säger Stefan Johnson som vill understryka att de preliminära siffrorna bör tas med en nypa salt.

– Under tidigare år har vi märkt att statistiken kan visa en diskrepans och siffrorna kan bli reducerade när den slutliga rapporteringen kommer in. I Kalmar län finns det tolv kommuner och jag är ansvarig för en av dem – Kalmar kommun. Där har jag fått in siffror från hotell och vandrarhem och även om det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser kan jag fortfarande se en ökning jämfört med förra året.