Annons

Konditorlandslaget har bakat sig till EM-brons

zoom
NYHETER. Fem timmar framgångsrikt bakning och kreerande gav en bronsmedalj. Nu är svenska landslaget redo för konditor-VM i Lyon.  
Annons

Maria Grave och Lina Östberg har kvalificerat Sverige till konditor-VM i Lyon som äger rum januari nästa år. 

I årets Europamästerskap tävlade Sverige mot konditorlandslag från Danmark, Spanien, Belgien, Schweiz, Ryssland, Libanon och Turkiet.

Chokladskulptur om 23 kilo

Under fem timmar tillverkade lagen en sockerskulptur, en chokladskulptur – skulpterad utifrån ett 23 kilo tungt chokladblock – en tallriksdessert i tio portioner och en glasstårta.

Sverige är nu tillsammans med Belgien och Danmark direktkvalificerade till Coupe de monde de la Patisserie som äger rum i Lyon, januari 2017.

– Det här är jätteroligt! Vi hade räknat med att komma vidare, och visst vill man helst komma hem med ett guld men det var väldigt små marginaler bland de tävlande, säger Lina Östberg.

Till vardags arbetar hon på konditori Dessert & Choklad Stockholm som ligger på Lilla Essingen. Hela landslaget tränar på Chokladfabriken och de har nu ett år på sig att finslipa tekniker. I Lyon kommer de tävlande lagen att få dubbelt så lång tid på sig, istället för fem är det tio timmar i VM. Och just tidsbrist  är central för Lina Östberg.

– Rent generellt är det svårt att hinna med att göra två skulpturer, en glasstårta och dessert när man befinner sig i ett nytt kök, säger hon.

”Konditorbranschen het just nu”

Överlag anser Lina Östberg att utvecklingen inom konditorbranschen blir allt mer intressant och publik. 

– Det är verkligen hett just nu, och får verkligen stort utrymme i media med flera tv-program. Det är en bransch som verkligen på gång, och det är kul at få vara med i den utvecklingen.  

Sveriges tävlingsbidrag gick under vinjetten Studio 54 och innebar att de skapade en 90 centimeter hög chokladskulptur med bland annat frihetsgudinnan på. Därtill en 125 centimeter hög Empire State Building, uthuggen ur ett 23 kilo tungt chokladblock.  Ingången till Studio 54 var gjord som en skulptur skapad på 20 kilo socker och väl inuti tronade ett stigande dansgolv.