Annons

Kraftig minskning av jobb för unga

zoom 12 800 färre sommarjobb utannonserades under december 2020 och januari 2021 jämfört med samma period för ett år sedan.
12 800 färre sommarjobb utannonserades under december 2020 och januari 2021 jämfört med samma period för ett år sedan.
NYHETER. Antalet anmälda sommarjobb har minskat kraftigt i spåren av pandemin, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Framför allt är det arbetstillfällen inom besöksnäringen som uteblir, vilket främst drabbar unga.
Annons

Enligt Arbetsförmedlingens siffror ser sommaren ut att bli mörk för många av de som hoppats på ett sommarjobb inom besöksnäringen. På platsbanken i samtliga län, undantaget Västmanland utannonserades 12 800 färre sommarjobb under december 2020 och januari 2021 än för ett år sedan.

Hur Visita ser på det bekymmersamma läget när det gäller just ungdomsjobben inom besöksnäringen – i närtid och på längre sikt – är en av de frågor som avhandlas under kvällens livesända event ”Låt oss Rädda ungdomsjobben”. Eventet som blir startskottet för en längre kampanj går att se på Facebook med start klockan 19.30.

Att sätta fokus på just ungdomars möjlighet till arbete är en viktig fråga för hela samhället, menar Visitas kommunikationschef Carl Johan Swanson:

– Besöksnäringen är den näring som anställer i särklass högst andel unga. Försvinner den möjligheten för unga att ta sig in på arbetsmarknaden kommer Sverige få stora problem. Vi behöver tydliggöra ännu mer vilken betydelse besöksnäringen faktiskt har för jobben och vilka konsekvenserna blir om beslutsfattare inte tar situationen på allvar.

Med under kvällens event finns bland andra Visitas vd Jonas Siljhammar, aktörer från besöksnäringen, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s) samt riksdagsledarmotet Elisabeth Svantesson (m).