Annons

”Laddstolpar spelar stor roll vid val av rastplats”

NYHETER. Därför investerar hamburgerkedjorna i fler och mer effektiva laddningsstationer för elbilar.
Annons

Hamburgerkedjorna fortsätter investera i nya och mer effektiva elladdstolpar vid sina vägrestauranger. Just nu har, enligt kedjornas egna siffror, Max flest elladdstolpar med sina 156 stycken och McDonald’s runt 100. Hos båda kedjorna pågår dock en intensiv utbyggnad och till årsskiftet 2022/2023 räknar McDonald’s med att ha 220 och Max knappt 200.

Max både bygger ut sitt nät av laddstationer och byter ut mot mer effektiva snabbladdare med 150 kwH-effekt. Det betyder att man under ett matstopp på 20-30 min ska hinna ladda en bil till runt 80 procent, enligt ett pressmeddelande från kedjan.

Bollnäs, Hisingsbacka, Hyllinge, Jönköping och Gävle blir först med att få de nya snabbladdarna. Någon gång runt årsskiftet ska 20 av 34 Max-restauranger med laddmöjligheter ha de nya snabbladdarna med i snitt sex stolpar per restaurang.

– Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att minska sin klimatpåverkan. Vi har valt att investera i den här teknologin med våra samarbetspartners Vattenfall, Eon och Tesla som en långsiktig satsning för laddning av elbilar. Vi vill vara ett föredöme i branschen och därför fortsätter vi satsa på vårt omfattande miljöarbete, säger Tony Jakobsson, Sverige- och Norgechef på Max Burgers.

Hur viktiga är laddstolparna i konkurrensen om matgästerna längs vägarna?

– Vår bedömning är att laddstolpar kommer spela stor roll i valet av rastplats bland gäster som har elbil och åker på längre resor, säger Tony Jakobsson.

McDonald’s samarbetar med Recharge och Eon/Clever som leverantörer. Kedjans månatliga ladda elbilen-rapport visar att det i april laddades för att köra ca 2,4 miljoner km på deras laddstationer i Sverige, vilket är sju gånger så mycket som samma månad 2021. McDonald’s Jönköping vid E4:an är där det laddas allra mest.

– Det råder stor brist på laddinfrastruktur idag och vi och vår partner Recharge bygger ut laddpunkter i högt tempo. Vi vet att många gäster uppskattar att de kan ladda bilen när de besöker våra restauranger, säger Henrik Nerell, presschef på McDonald’s.

För Burger King-kedjan finns ännu ingen central översikt över hur många laddstationer restaurangerna erbjuder.

Vi tycker att det är positivt med den växande efterfrågan bland våra gäster att kunna ladda sina elbilar vid våra restauranger. Det är något vi tar hänsyn till i planeringen av nya restauranger och vid renovering av befintliga säger Gabriella Bartlett, kommunikationsansvarig för King Food Sverige.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...