Annons

Ny riktning för Sandhamns Seglarhotell

zoom Johanna Nordström, Marcus Wallen (och sonen Mateo) är ägare av Sandhamns Seglarhotell.  Besöksliv
Johanna Nordström, Marcus Wallen (och sonen Mateo) är ägare av Sandhamns Seglarhotell. Besöksliv
NYHETER. Höga ambitioner när Sandhamn Seglarhotell går in i en ny era. Efter två år med Johanna Nordström och Marcus Wallen vid rodret visar skärgårdshotellet nu positiva siffror.
Annons

Året-runt-öppet med fokus på människor och möten – med lokal förankring. Så kan man sammanfatta den storsatsning man gör på Sandhamn Seglarhotell i Stockholms ytterskärgård. Sedan driften togs över av paret Johanna Nordström och Marcus Wallen 2020 sattes en nya agenda för det gamla hotellet anno 1897. Förutom helrenovering och nya krafttag kring mat och musik visar man nu även positiva siffror för första gången på länge. 

– Det senaste decenniet har hotellet inte drivits på rätt sätt. Och har heller inte haft skärgårdens bästa rykte. Vi kände direkt att vi behövde göra en totalförändring när vi tog över. Ett hotell som lever 365 dagar om året med en verksamhet som även involverar ö-borna, säger Marcus Wallen, som har en lång erfarenhet inom Stockholms restaurangbransch. Tidigare har han bland annat drivit krogar som Lydmar, Strandvägen 1 och Eataly. 

Övertagandet som inföll i samband med pandemin innebar självklart utmaningar. Samtidigt behövdes tid för renovering såväl som utrymmen för den omställning som paret själva gick igenom. I samband med att fastighetsägaren letade nya operatörer för hotellet hade paret beslutat sig för att göra något nytt och stort tillsammans. En långresa var på tal – nu blev de istället hotelldirektörer och därtill ö-bor. För Johanna, som tidigare arbetat med bostadsutveckling, dessutom inom en helt ny bransch. 

Teamwork bakom kulisserna

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Med min erfarenhet har jag kunnat fokusera på fastigheten och inredningsbiten, medan Marcus kunnat rikta in sig på restaurangs- och nöjesdelen. Men framförallt brinner vi båda för mötet med människor. En förutsättning för att kunna driva hotellet på sättet vi vill har varit att bägge finns på plats. Hela tiden. Så bygger vårt varumärke till stor del på oss personligen och det vi gillar, säger Johanna. 

Att man i år upplever den första sommaren utan restriktioner innebär att de nu kan “göra allt de vill fullt ut”. 

– Vi vill att det ska vara trångt, bullrigt och intimt. Det är gästerna som ger helhetsupplevelsen, säger Marcus. 

Inför sensommaren, hösten och ja, framtiden, som ligger för Sandhamn Seglarhotell hålls ambitionerna höga. Med nyöppnad skaldjursbar, bastuflottar, gastronomiska temakvällar och liveuppträdanden hoppas man dra gäster året runt. 

– Vi riktar in oss på både konferens- och privata gäster. Och vi vill såklart även ha hit öborna. De behövs för att hotellet ska bli en bra mötesplats mellan skärgård och storstad, säger Johanna. 

Vad är den största skillnaden för er personligen sedan ni blev ö-bor? 

– Vår relation har blivit starkare. Man lär känna varandra på annat sätt när man gör någon sådant här ihop. Och fast vi jobbar mer än innan, upplever jag att vi är mindre stressade och har mer kvalitetstid ihop. Vi gör det vi bägge älskar, tillsammans. Och så slipper vi allt vad storstadsliv innebär med köer, hämtningar osv, säger Johanna.  

– Våra fyra stora barn jobbar här på somrarna och vår femåring Mateo är tillsammans med oss betydligt mer än tidigare. Han går på förskola fem minuter bort och hotellet har blivit hans vardagsrum, ser Marcus. 

 

LÄS MER: TV-parets nya renoveringsprojekt: Häckeberga slott.