Annons

Pontus in the air slår igen – men öppnar nya koncept i Terminal 5

zoom
NYHETER. Restaurangkonceptet Pontus in the air på Arlanda Terminal 5 har sedan 2016 serverat flygresenärer högkvalitativ mat och noga utvalda drycker. Nu stänger de ner – och öppnar samtidigt nytt.
Annons

Trots att flygindustrin drabbades hårt under pandemin stängde flygplatsrestaurangen Pontus in the air aldrig igen. Man höll öppet i princip som vanligt, kämpade på och gav aldrig upp sina visioner om att servera resenärer högkvalitativ mat under rekordtid. Pontus in the air har varit verksamma under tre olika koncept: Brasserie, Market och Take Off. Medan Brasserie satsat på fine-dining upplevelse med garanterad serveringstid på under tolv minuter erbjöd Market en traditionell saluhallsupplevelse. Och Take Off erbjöd kall mat som man kunde köpa med sig och ta ombord sin flight.

Men nu stänger de av allt att döma det framgångsrika konceptet. Besöksliv har pratat med Ponthus Frithiof, stjärnkocken bakom Pontus in the air.

Hur kommer det sig att ni stänger? 

– Vår verksamhet är sund, väl fungerande och lönsam, så vi stänger på grund av att vårt kontrakt är uppsagt för avflytt. Vi kommer hålla öppet i befintlig kostym till och med Q1 2023. Anledningen till detta är att Swedavia har valt att tolka upphandlingslagstiftningen som att vi inte är hyresgäster, utan att vi bedriver restaurangverksamhet i form av en tjänst och ska upphandlas som koncession enligt LUK.

Vad har det funnits för utmaningar under er tid i Terminal 5?

– Att arbeta på en flygplats är enormt mycket mer komplicerat än man tror. Den största delen får nog tillskrivas utmaningarna med personal, säkerheten kring detta och inte minst att man ska kunna ta sig till och från Arlanda tidigt på morgonen. Bemanningen har varit ett problem efter pandemin, men inte innan. Ett problem vi delar med resten av besöksnäringen, men på Arlanda är man mycket mer sårbar. Det finns gott om utmaningar även på andra plan, men det finns också flera möjligheter och det är en väldigt rolig arbetsplats.

 Vilken respons har ni fått av gästerna?

– Alla tycker det är otroligt synd att vi stänger och vi får enormt stöd för det vi gjort på Arlanda genom åren, vilket vi så klart är glada och stolta över. När vi nu får möjligheten att leva vidare på andra sätt är vi glada och tacksamma för det. Vi är inte mycket för att gråta över spilld mjölk.

 Kommer ni hitta på något nytt på Arlanda? 

– Jajamen! Det är med stor glädje vi kan meddela att det kommer öppna upp två nya Pontus-koncept på Arlanda Terminal 5 under 2023. Dels kommer vårt koncept La Girafe från Kungsholmen – som nyöppnar nu i november på Fleminggatan – att öppna, men också en uppdaterad Monstro som blir ett renodlat familjekoncept med inspiration från Italien och USA. Dessa två satsningar är en vidareutveckling av vårt fina samarbete med Nordrest som tar ytterligare ett par kliv framåt efter våra lyckosamma öppningar i Sälen Hundfjället. Vi gillar som sagt platsen mycket, och den har skaffat oss enormt värdefull erfarenhet.

Nu väntar fler lanseringar

Och det är inte bara på Arlanda som Pontus Group växlar upp. Den kommande tiden kommer präglas av en hel rad nya koncept.

– Det som står närmast på tur är ”Le Bar”, ett nytt barkoncept som kommer komplettera La Tour, med utsikt över hela Stockholm. Vi har också ett gäng ytterst spännande saker på gång, men dessa projekt är av mer konfidentiell karaktär, om man säger så. Det jag kan säga är att de kommer ske både i helt egen regi och tillsammans med Nordrest. Men vi satsar även hårt inom många andra områden. Exempelvis lanserar vi en egen personalapp med onboarding, e-learning, pulsmätning och mycket mer, avslutar han.

LÄS ÄVEN: ”Nu har Pontus Frithiofs restaurang på Arlanda öppnat”