Annons

Så försöker de fylla kockluckorna inför sommaren

zoom Jonas Stenberg, ESS Group och Christian Esbjörnsson, Hotel Kockska Gården, är två aktörer som löser problemet med kockbrist i Sverige med utlandsrekryteringar. Foto: ESS Group/Privat
Jonas Stenberg, ESS Group och Christian Esbjörnsson, Hotel Kockska Gården, är två aktörer som löser problemet med kockbrist i Sverige med utlandsrekryteringar. Foto: ESS Group/Privat
NYHETER. Lättade restriktioner, ökat besökstryck – och svårigheter att få tag på personal. För hotellkoncernen ESS Group och Hotel Kockska Gården i Simrishamn har kontakter utomlands räddat sommaren.
Annons

Att få tag på utbildade kockar har blivit ännu svårare under pandemin när många yrkesverksamma bytt bana, vilket gör att allt fler arbetsgivare vänder sig utomlands för att hitta rätt kompetens. Detta rapporterade Besöksliv om förra veckan.

Jonas Stenberg, vd på ESS Group som bland annat äger Falkenberg Strandbad, The Steam Hotel i Västerås och Bellora i Göteborg, känner igen sig i den lägesbeskrivningen.

– Problemet med kompetensförsörjningen har förvärrats, det är tuffare att hitta personal nu. Vi i branschen har tappat medarbetare som blir svåra att få tillbaka, säger han och fortsätter:

– Branschen behöver nu hjälpa till med utbildningar och ännu tydligare visa möjligheterna med att jobba inom hotell och restaurang. Vi som arbetsgivare måste också ta ett större ansvar kring helheten, och hjälpa till med boende för att lyckas rekrytera till de mindre orterna. Då tror jag att det här kommer ordna sig på sikt.

Utlandsrekryterar för högsäsongen

Trots förutsättningarna har ESS Group nyligen anställt ett tiotal kockar, bland annat till Falkenbergs Strandbad. Cirka 75 procent av dessa kommer från andra länder i Europa. En viktig pusselbit har varit rekryteringar från Spanien, där man har man en etablerad kontakt sedan flera år tillbaka.

Christian Esbjörnsson som driver Hotel Kockska Gården och Gårdens vedugn i Simrishamn har också sträckt sig över Sveriges gränser för att täcka kompetensbehovet. Samtliga kockar som ska jobba för honom i sommar kommer från Polen och Storbritannien.

– De senaste fem åren har det blivit allt svårare att hitta kockar, och pandemin har inte gjort det bättre. Men det är faktiskt ännu svårare att hitta serveringspersonal, för där upplever jag att vi behöver en bas av personal som pratar svenska, säger han.

Tvingas hålla stängt

Vanligtvis anställer Christian Esbjörnsson serveringspersonal från Stockholm, men i år har korttidspermitteringarna lett till en form av inlåsningseffekt där många inte vill riskera sin ordinarie anställning genom att jobba extra under sommaren, berättar han.

– Vi kommer på grund av detta få hålla stängt Gårdens vedugn en dag i veckan för att få ihop det. Det känns jobbigt nu när efterfrågan är så hög från gästerna.