Annons

Stor åretruntsatsning för Skistar i Stockholm

zoom Skistar satsar också i Hammarbybacken och öppnar Skistar Stockholm, berättar vd Stefan Sjöstrand.
Skistar satsar också i Hammarbybacken och öppnar Skistar Stockholm, berättar vd Stefan Sjöstrand.
NYHETER. Nya liftar, förbättrad snötillgång och fler åretruntaktiviteter. Skistars vd Stefan Sjöstrand berättar mer om de kommande årens miljardsatsning.
Annons

Skistar står inför en miljardinvestering och Besöksliv fick en pratstund med Skistars vd Stefan Sjöstrand, för att reda ut vad jättesatsningen egentligen innebär för bolaget.

Vad är det ni ska göra?

– Under covid fick vi hålla igen på investeringarna och nu ökar vi takten igen. Vi har aldrig investerat så mycket som nu, 550 miljoner inför nästa år. Redan i år planeras för nya liftar i Åre med målet att vara igång till nästa vintersäsong. Vi är framåtlutade, säger Stefan Sjöstrand.

Åretruntsatsning i Stockholm

– Vi satsar också i Hammarbybacken och öppnar Skistar Stockholm. Där går vi från att ha öppet 2-3 månader till en åretruntsatsning med olika aktiviteter. Sedan investerar vi 50-70 miljoner per år i nya snösystem, tillägger han.

Kan ni förbättra snötillgången?

– Vi har gjort en utredning fram till 2050 där vi tittar på klimatförändringen och hur den påverkar vår affär. Vi vill säkerställa att vi har en verksamhet så att vi kan ha det mesta öppet till jul och under hela vintersäsongen. Ju mer automatiserade snösystem vi har desto bättre. Det krävs två minusgrader för att vi ska kunna producera snö och då är det viktigt att vi har automatiserade system så att vi inte behöver ständig manuell hantering.

Det senaste snösäkerhetssystemet

Nya tekniker är på gång för att snabbar tillverkar snö. Är det något ni tittar på?

– Utvecklingen går framåt. När det gäller t ex vår mest åkta backe, Gustavsbacken i Sälen, är det viktigt att vi har det senaste snösäkerhetssystemet.

Snösystem och liftar kräver ström. Vad blir effekten av att elpriserna rusar?

– Vi jobbar med en portföljstrategi där vi säkrar upp våra elpriser. Ökade enerergipriser är en fördyring men hittills har vi klarat oss ganska väl.

Nio procent bättre bokningsläge

Bränslepriserna har också gått upp. Hur påverkas ni?

– Vi är positiva till hemestertrenden. Våra gäster kan sitta fyra personer i en bil när de tar sig hit. De ökade energipriserna drabbar även flygbolagen.

Ni har haft den bästa säsongen hittills så här långt. Hur ser bokningsläget ut framöver?

– Resten av vårvintern har vi nio procent bättre bokningsläge än tidigare och redan nu ett stort intresse inför sommaren. Bokningsläget är starkt jämfört med samma period föregående år. Vår åretruntstrategi har visat sig fungera väldigt bra.

Vad är det som framför allt lockar gäster på sommaren?

– Att få komma upp i fjällen, vandra, cykla och få frisk luft. Det är det som drar, säger Stefan Sjöstrand.

Läs mer:
Miljardsatsning väntar för Skistar

Extra sportlovsladdare efter vägen en succé

Skistars nyöppnade kronjuvel följer trenden

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...