Annons

TakeOver hoppas på fler inbjudningar från restauranger

zoom TakeOver-kockarna Frida Nilsson, Head Chef inom ESS Group, och Agnes Fällman, kökschef på Sparrow. Till höger Lisa Lönners tartlette på öl-drav från Omaka, med kittost och kolbakad rödbeta. Foto: TakeOver
TakeOver-kockarna Frida Nilsson, Head Chef inom ESS Group, och Agnes Fällman, kökschef på Sparrow. Till höger Lisa Lönners tartlette på öl-drav från Omaka, med kittost och kolbakad rödbeta. Foto: TakeOver
NYHETER. ”Det är så roligt att laga mat på det här sättet och kockar vill oftast umgås just så, i köket”, säger Lisa Lönner, en av kockarna bakom nätverket.
Annons

En ryggdunkarklubb för kvinnliga kockar. Så beskriver grundaren Lisa Lönner TakeOver, som fortsätter att lyfta kvinnliga kockar i spännande gästspel.

– Det behövs. Kvinnor är fortfarande i minoritet i restaurangköken och ibland dåliga på att slå sig själva för bröstet. Därför är det viktigt att ha ett sådant här nätverk, för att skapa kontakter och för att peppa, säger Lisa Lönner.

TakeOver grundades 2014 och det första gästspelet genomfördes på Ekstedt 2016. Sedan dess har nätverket genomfört 25 gästspel där mer än 80 kockar har deltagit och lagat över 160 rätter.

– Det är verkligen roligt att se att mycket har hänt under de här åren, för det har blivit bättre. Att Jessie Sommarström, som har medverkat i våra gästspel, blev årets kock är en viktig signal för alla kvinnor i vårt nätverk, säger Lisa Lönner.

Skapade rätter utifrån ölen

TakeOvers koncept går ut på att för en dag “ta över” en restaurang och låta varje medverkande kock få skapa en helt egen rätt. Den här gången huserade man på Omaka, Hedda Spendrups mikrobryggeri med tillhörande restaurang. Kockarna fick i uppgift att skapa varsin rätt utifrån ett av bryggeriets hantverksöl.

Lisa Lönners bidrag var en tartlette på öl-drav, med kittost och kolbakad rödbeta, som serveras till ölen Cerise. Dagen efter drabbningen är hon väldigt nöjd.

– Maten blev väldigt god och det var roligt att utgå från en dryck. Hedda Spendrup var också på plats och gjorde några sista justeringar av vilken öl som passade till vilken rätt och det blev väldigt lyckat, säger Lisa Lönner.

Nu hoppas hon på att fler restauranger hör av sig och bjuder in till nya gästspel.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att nätverka och det är så roligt att laga mat på det här sättet. Kockar vill oftast umgås just så, i köket.

Framtiden för fine dining

Till vardags driver Lisa Lönner finkrogen Lisa Fine Home Dining på Resarö i Vaxholm. Matlagning på hög nivå ligger henne varmt om hjärtat. Men hur ser egentligen framtiden ut med tanke på lågkonjunktur och brist på personal?

– Det viktigaste är att restaurangbranschen drivs med sunda affärsmodeller. För att kunna attrahera välutbildad personal måste man ha vettiga arbetsförhållanden. Och då måste man ta betalt av gästerna. Ordentligt betalt, mycket mer än idag, understryker Lisa Lönner.

Innebär det att marknaden för fine dining krymper?

– Det tror jag, även om det alltid kommer att finnas en grupp som är villig att betala mycket pengar för fine dining. I Sverige borde vi också utveckla matkulturen på lite lägre nivå, som högkvalitativ fast food, då har man chans att tjäna pengar, säger Lisa Lönner.

Läs även om när TakeOver tog över restaurang Portal för en kväll i höstas.