Annons

Tävling lockar unga till restaurang- och hotellbranschen

zoom Maria Ek, Eventansvarig på Visita
Maria Ek, Eventansvarig på Visita
NYHETER. Kockduellen arrangeras för åttonde året i rad. Tävlingen där högstadieelever tävlar i matlagning är ett etablerat koncept som lett till att intresset för restaurang- och hotellbranscherna ökat.
Annons

I Kockduellen tävlar över 6 000 elever i årskurs 7-9 över hela landet i matlagning. Tävlingen arrangeras av Visita för åttonde året i rad och ingår som en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap. Finalen hålls i Stockholm i slutet av mars 2023.

– Det finns ett stort intresse för de olika kockprogrammen på TV och Kockduellen är ett första steg för många att prova på själv, säger Maria Ek, Eventansvarig på Visita.

Målsättningen med tävlingen är att synliggöra utbildningarna inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet.

Garanterade jobb

– Näringen efterfrågar yrkesutbildad kompetens. Det råder kompetensbrist, inte personalbrist. Händer och fötter finns, men inte tillräckligt många yrkesutbildade sådana. Det här är ett av Visitas sätt att sörja för en grogrund, säger Maria Ek och berättar att eleverna på programmen är i princip garanterade jobb efter studenten.

Hon berättar att Visita ser en positiv trend och nyfikenhet på programmen, samt att söktrycket på skolorna har ökat. Färska siffror från Skolverket visar att sökningarna till Restaurang- och livsmedelsprogrammet ökat med 15 procent jämfört med i fjol. Till Hotell- och turismprogrammet har sökningarna ökat med 45 procent, upp från relativt låga nivåer.

– Vi ser tydliga ringar på vattnet av Kockduellen som leder till att man söker programmen. Du kan utbilda dig, ha roligt och staka ut en framtid i en bra bransch.

Samarbete med årets kock

För fjärde året samarbetar Visita ihop med Orkla som sponsrar Kockduellen med jurykompetens och årets huvudingrediens Anamma Formbar Vegofärs Ärta. Årets kock Jessie Sommarström har valt ut övriga råvaror till tävlingen – och är samtidigt en källa till inspiration.

– Det är superroligt att ha med Jessie. Hon är en kreatör, men också en symbol för alla möjligheter som finns inom branschen. Väljer du en praktisk gymnasieinriktning kan du gå jättelångt. Du får ett yrke, en karriär och en stolthet, säger Maria Ek.

Kockduellen började 2015 som ett lokalt initiativ av Falun kommun för att locka elever till kockutbildningen. Under hösten 2022 har det hållits regionala tävlingar under hem- och konsumentkunskapslektionerna. Nu ska tävlingen avgöras under det första kvartalet 2023, då det arrangeras 33 stadstävlingar och så småningom en riksfinal i Stockholm den 30 mars 2023.

LÄS MER Historisk vinst: Jessie Sommarström är Årets Kock

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...