Annons

”Vi är snabbfotade och kan säga ja med kort varsel”

zoom Närheten till naturen och livskvaliteten fick Putte Eby och hans fru Nicki att ta steget att flytta till Östersund 2011. Foto: Östersundspulsen och privat
Närheten till naturen och livskvaliteten fick Putte Eby och hans fru Nicki att ta steget att flytta till Östersund 2011. Foto: Östersundspulsen och privat
NYHETER. Det bubblar av framåtanda i Jämtlands huvudstad. Samverkan och livskvalitet är nyckelorden för framgången menar Putte och Nicki Eby, två av den lokala besöksnäringens profiler.
Annons

Östersund tronar stolt vid Storsjöns strand, med fjällvärlden som en ständig kuliss. Historiskt sett har stadens närhet till naturen och fjällen legat Östersund till gagn för att locka besökare.

På senare år har Östersund också fått världens blickar på sig, via flera internationella idrottsmästerskap. Bara under 2023 har damernas U-18-hockey-VM, curling-EM, två VM i parasport, världscupen i skidskytte och internationella tävlingar i skotercross gått av stapeln här. Men vad är det egentligen som gör att Östersund så framgångsrikt blivit en aktör att räkna med när det kommer till val av ort för internationella mästerskap?

Därför har staden medvind

Putte Eby är event- och besöksnäringsstrateg på Östersunds kommun och lyfter flera anledningar till att staden har medvind när det kommer till idrottsevenemang. Det är enkelt att ta sig till Östersund, både med bil, tåg och flyg. Något som är viktigt för besökare, och inte minst för idrottsförbunden och deltagarna i idrottstävlingarna. Gemenskapen och viljan till samarbeten i staden är två andra stora fördelar. Och även om Östersund kontinuerligt växer, lever den lilla stadens kultur fortfarande kvar i allra högsta grad.

– Alla känner alla. Det gör att vi kan vara snabbfotade och säga ja till ett event med kort varsel. Vi löser det tillsammans, säger Putte Eby.

Östersund var drömmen

För Putte Eby, född stockholmare med en förkärlek för fjällen, var Östersund något av en drömstad för Putte när han växte upp. Fjällvärlden och friluftslivet är i toppklass här menar han.

– Det är ingen tillfällighet att Östersund kallas ”skaljackornas stad”, säger Putte Eby med ett skratt.

Hit flyttar man ofta just för möjligheten att bo i en stad med friluftslivet runt hörnet och därför ser du så många Gore-Tex-jackor på stan. Närheten till naturen och livskvaliteten var just det som fick Putte och hans fru Nicki att ta steget att flytta till Östersund 2011. Paret, som tidigare varit med och utvecklat norrskensturismen i Abisko, hittade sitt drömhus i Nälden, en bit utanför Östersund innan de började söka jobb. Bara efter ett par veckor efter ankomsten hade Putte blivit anställd på kommunen, bland annat för att utveckla S:t Olavsleden, en pilgrimsled mellan Sundsvall och Trondheim.

Strategisk lagarbete ger resultat

Nicki Eby är sedan 2017 hotelldirektör på Clarion Hotel Grand Östersund. Clarion är ytterligare ett exempel på att Östersund kan erbjuda sina besökare samma kvalitet som storstäder kan. I januari i år tog hotellet hem titeln ”Clarion Hotel of The Year”. Ett resultat av ett strategiskt lagarbete, säger Nicki Eby.

Hon stämmer in i skaran som hyllar Östersunds vilja till samarbete över gränserna – och att det även innefattar konkurrerande företag. Ett exempel är Maltfestivalen som arrangeras på flera olika hotell och restauranger samtidigt, bland annat på Clarion.

– Alla är positiva och det skapar en enorm kraft, säger Nicki Eby på bred skånska. Dialekten har inte suddats ut, trots många år i Stockholm, Abisko och Östersund.

Brinner för det småskaliga

Nicki Eby är biolog i grunden och brinner för hållbarhet och det småskaliga hantverk som finns i och runt Östersund. Under Maltfestivalen kunde deltagarna exempelvis provsmaka olika sorters öl, whisky och delikatesser från nejden.

– Lokala samarbeten är viktiga för oss då vi vill värna våra lokala leverantörer, säger Nicki Eby. Vi har ett extremt stort och fantastiskt lokalt skafferi i Jämtland med mathantverkare och bryggerier och det vill vi visa upp på Clarion.

Mindre event lika viktiga

På maken Putte Ebys kontor går telefonen varm. Han har precis tagit emot en förfrågan om ett mindre event med kort varsel och sin vana trogen sagt: vi löser det!

– Även ett mindre dagsevent är viktigt för vår besöksnäring, säger Putte Eby. SM i pistolskytte har 1 200 deltagare under en dag – det kan betyda mycket för stadens krögare och hotell. Alla evenemang som kommer hit är bra för Östersund!

Läs mer om hur Östersund gynnas av idrottsevenemangen

Du kan läsa hela reportaget ”Östersund ökar takten” i det senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå