Annons

Hotellfrukosten kan ge externa intäkter

zoom
REPORTAGE. Frukosten är en viktig del i hotellupplevelsen. Runt om i landet finns flera exempel på hotell som ger sina gäster en ovanligt bra start på dagen.

Annons

Det sägs att det första intrycket är det mest bestående. Men frågan är om frukosten, som ofta är det sista en gäst upplever under en natts hotellvistelse, inte är ännu viktigare.

– Vi får väldigt mycket positiva kommentarer om vår frukost. Det brukar alltid vara topp tre bland det som våra gäster uppskattar mest, vilket är jättekul, säger Desiré Kjellberg, hotelldirektör på NOFO Hotel på Södermalm i Stockholm.

Nygjord äggröra, bröd från ett lokalt bageri och plättar med två olika sorters egengjord sylt. Vegansk chiapudding, overnight oats och tre olika smoothies finns allt på hotellets digra frukostbuffé.

Lägger man lite extra omsorg på frukosten, genom att till exempel lyfta fram lokala råvaror, baka eget bröd eller skapa en behaglig ljudmiljö, ger man inte bara gästerna en bättre start på dagen – det kan också ge gratis marknadsföring i form av hyllande recensioner och positiva inlägg i sociala medier.

Dessutom kan det leda till ökade frukostintäkter i form av externa frukostgäster.

– På helgerna är det en del lokalbor som kommer hit för att äta frukost och i veckorna har vi företag som lägger sina frukostmöten här, säger Desiré Kjellberg.

På NOFO Hotel serveras mycket av buffén på mindre uppläggningsfat och i små portionsglas, vilket gör att matsvinnet hålls nere.

– Vi slänger nästan inget från frukosten. Vi vet alltid hur många gäster vi har och försöker beräkna hur mycket som går åt varje morgon. Blir det till exempel äggröra eller smoothies över får personalen ta det.

Initiativ mot matsvinn

Det stora svinnet är annars ett välkänt problem med frukostbufféer. Problemet har uppmärksammats allt mer på senare år och nu kommer flera initiativ för att minska svinnet.

Till exempel har Scandic lanserat drinkar på ingredienser som har tagits tillvara från hotellfrukosten. Bland drinkarna finns Green Giggle på gurka från frukosten och Ecospresso, en drink på kaffesump som annars skulle ha kastats.

Hållbar gröt

Scandic har också introducerat ett annat hållbart frukostkoncept som består av flera olika sorters gröt. Gröt är billigt, lätt att förbereda och enkelt att variera efter säsong. På Scandic kan gästerna starta dagen med exempelvis overnight oats med chia och lime eller steel cut oats med smak av äpple och lönnsirap.

Nordic Choice Hotels motverkar buffésvinnet med bland annat mindre tallrikar, medan Best Western, som NOFO Hotel är en del av, har lanserat frukostsatsningen Meet the Locals. Den innebär att kedjans hotell ska jobba extra småskaligt med personliga recept och råvaror från lokala producenter. Men det är upp till de enskilda hotellen vad frukosten ska innehålla.

Frukost på beställning

I Sverige serveras hotellfrukosten nästan alltid som buffé. Men enligt Ellinor Eke, initiativtagare till nätverket Hållbara restauranger, kan det vara klokt att fundera över om det nödvändigtvis måste vara så.

– Tittar man på hotellfrukostar i andra länder, i till exempel England, serveras mycket på beställning. Det ger mindre matsvinn, men det kräver förstås mer personal. Serverar man buffé tycker jag att det viktigaste är att våga dra ner och servera mindre mat.

Ellinor berättar att en av nätverkets medlemmar, som serverar brunchbuffé, har erbjudit gästerna en rabattkupong om de äter upp allt på tallriken.

– Det är ett bra exempel på hur man kan uppmuntra till ett positivt beteende, säger Ellinor Eke.