Annons

Hyper Island-utbilding ger digital skjuts åt besöksnäringen

zoom
NYHETER. En ny utbildning på Hyper Island ska möta det behov av digital kompetens i besöksnäringen som krävs när coronakrisen är över.
Annons

Besöksnäringens företag, som hotell och restauranger, har drabbats extra hårt av coronakrisen i form av uteblivna gäster och besökare. När krisen är över behövs särskild kompetens för att kunna ta företagen vidare. Därför har Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH, gett skolan Hyper Island i uppdrag att designa och erbjuda en utbildning med fokus på digitalisering inom olika områden, som riktar sig specifikt till denna bransch.

– Besöksnäringen är en av de branscher som har påverkats mest av digitaliseringen, men där många, främst mindre verksamheter har varit långsamma med att ta till sig de nya verktygen i sin affärsutveckling. Nu finns det stor möjlighet att lyfta kompetensen bland Sveriges turistföretag till en ny nivå och stå redo när världen öppnar upp för turism igen, säger Johanna Lindqvist, affärsutvecklingschef på Hyper Island.

Utbildningen, som riktar sig till yrkesverksamma inom besöksnäringen som vill framtidssäkra sin kompetens, utgörs av 30 YH-poäng och ska pågå under tolv veckor med start 28 september. Utbildningen erbjuder 200 platser.

– Utbildningen passar även personer som står inför eller genomgår en stor omställning eller uppsägning, tillägger Johanna Lindqvist.

Lärandet sker digitalt på deltid och kan även kombineras med aktiv anställning.

 Några av de viktigaste kunskaperna eleverna kommer att kunna ta med sig tillbaka in i sina yrkesroller är bland annat: Digitaliseringens och teknologins inverkan på hotell- och restaurangnäringen, hur omvärlden förändras och vilka metoder man kan använda i sin omvärldsbevakning för att förstå vilka skeenden som påverkar just denna bransch.

– Annan viktig kunskap är om hur ett förändringsbenäget ledarskap har en central roll i hur individer och företag hanterar den inverkan som förändring har på oss.

 Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita välkomnar riktade utbildningar till besöksnäringen, särskilt i detta läge.

– Denna utbildning skiljer sig en aning från andra utbildningar då den fokuserar på digital och teknisk kompetens som bedömt blir viktigare och viktigare i framtiden. Att den går online och på halvfart öppnar upp möjligheterna för både anställda och permitterade, säger Peter Thomelius.

Heidi Rundt, chef för Hyper Island Sverige er fram emot att få lansera utbildningen.

– Vi har varit en katalysator för ett par olika branscher som har genomgått digital transformation och tillsammans med våra föreläsare ska vi ge deltagarna en riktig digital skjuts som kan bli startskottet för besöksnäringens digitalisering, säger Heidi Rundt.

Läs mer om utbildningen Exploring tech i hotell- restaurang och turistbranschen här.