Annons

”Jag hoppas det vi pratade om når fram till regeringskansliet”

zoom Foto: Garveriet
Foto: Garveriet
NYHETER. När Stefan Löfven besökte Garveriet i Floda fick han ta del av företagets hållbarhetsarbete och cirkulära affärsidé. ”Ärofyllt med en statsminister på besök som visar intresse”, säger Garveriets grundare Matts Johansson.
Annons

Som en del i Stefan Löfvens inrikesturné i Skaraborg, Västergötland, Halland och Kronoberg i förra veckan var ett besök på Garveriet i Floda – en restaurangverksamhet som även innehåller konferensverksamhet, innovation inom mat och livsmedel, odling och utbildningar.

Varför besökte statsministern Garveriet?

– Statsministern gjorde ett besök i Lerums kommun, som under de senaste åren har gjort flera satsningar på besöksnäringen. Här finns Nääs Fabriker, Öjareds Golf och golfhotell, Nääs Slott och så har vi då dragit igång Garveriet och Jernbruket, säger Garveriets grundare och initiativtagare Matts Johansson, och fortsätter:

– Sedan blev vi placerade på kartan utifrån Turistrådet Västsveriges kampanj Strax Utanför Göteborg, och det tolkar vi som att vi har levererat någonting.

Garveriets verksamhet utgår från hållbarhet och innovation och det finns en verkstad där man jobbar med att utveckla framtidens matlösningar och innovativa livsmedel.

– Vi är en matverkstad där vi testar olika matinnovationer, som till exempel fiskodling och grönsaksodling inomhus, med målet att bli självförsörjande.

Med maten jobbar man extremt lokalt och i säsong, och man försöker putta gästerna framåt i sitt eget hållbarhetstänk med hjälp av nudging och kurser i hållbarhetsfrågor.

– Det skapar nyfikenhet, men frågan är inte riktigt uppe på agendan ännu, det är fortfarande ett stuprör, varför statsminister Stefan Löfvens besök var extra välkommet.

Vad tyckte han om det ni gör?

– Han tycke det var intressant och berättade att  han hade varit i Kalmar och tittat på vattenfrågan, och diskuterat hållbarhetsfrågor med Petter och Gunhild Stordalen, och han konstaterade att detta är frågor som måste tas på allvar, så jag hoppas att besöket hos oss gjorde att det landade ännu mer.

Vad betydde besöket för Garveriet?

– Det är ärofyllt med en statsminister på besök som visar intresse för det vi gör. Han fick också prata med personalen, vilket var jätteintressant, förhoppningsvis når någonting av det vi pratade om fram till regeringskansliet.

Om du fick önska en fråga han tar med sig tillbaka, vilken skulle det vara?

– Att hållbarhetsfrågan när det kommer till mat och livsmedel är väldigt komplex och viktig, och att lösningen på klimatfrågan inte bara är att sluta äta kött. Det blir väldigt förenklat, man måste problematisera det djupare, hur olika delar i systemet påverkar varandra, och det är dessa samtal vi försöker att hålla här, säger Matts Johansson.

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Coronapandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda en möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor