Annons

Södra Teaterns vd om att få ha rökrum: ”Bra lösning”

zoom En utmaning med rökförbudet blir att förklara för utländska<br />
 turister, menar Södra Teaterns vd Samuel Laulajainen. Foto: Södra Teatern
En utmaning med rökförbudet blir att förklara för utländska
turister, menar Södra Teaterns vd Samuel Laulajainen.
Foto: Södra Teatern
NYHETER. Mosebacke med Stockholms största uteservering är en av de krogar som fått okej av Stockgoms Stad att upprätta ett rökrum. ”Bra sätt att kunna kontrollera nedskräpning”, säger Södra Teaterns vd Samuel Laulajainen.  
Annons

Som Besöksliv rapporterade om tidigare i veckan har ett par restauranger fått grönt ljus av Miljöförvaltningen i Stockholms Stad att upprätta ett rökrum på sina uteserveringar. Därigenom kan restaurangerna kringgå det rökförbud som träder i kraft på måndag 1 juli.

En av de som har fått tillåtelse att upprätta ett rökrum är Södra Teatern och Mosebacke som har Stockholms största uteservering.

 – Vi har en uteservering där vi kan ha upp till 1500 personer samtidigt så kan det bli ett störningsmoment mot grannar och skräpigt runt kvarteret om vi tvingas skicka ut alla rökarna ut på gatan eller ut på Mosebacketorg, säger vd Samuel Laulajainen.

Hur känns lösningen med ett rökrum?

– Det är en bra lösning, i relation till vår uteservering är det en ganska liten yta där man får röka, men vi försöker göra det bästa av situationen.

– Utöver vår stora uteservering så har vi andra restauranger och barer med totalt tusentals gäster en fredag. Att skicka ut folk på Mosebacke Torg är inte optimalt, och ett rökrum kommer att underlätta detta. Framför allt har vi en möjlighet att städa och hålla rent och snyggt, vilket jag ser positivt på. Vi kan kontrollera nedskräpning.

Hur går det till rent praktiskt?

– Vi avgränsar ett område, skärmar av med antingen staket eller rep. Jag är mest glad över att vi kan lösa det här på ett bra sätt för gästerna. Det är en yta på 20–25 kvadratmeter, så inte jättestort, men det får plats cirka 20–30 personer.

Hur ska ni se till att krav och regler kring rökrummen följs?

 – Det blir upp till våra driftchefer, vår personal och vår entrévärds jobb att hålla koll. Vår stora utmaning är att vi i juli har väldigt mycket utländska turister. Där har du både språket och att man inte är medveten om lagen. Så jobbet blir där att förklara för gästerna att man inte får röka. Vår entrévärd hjälper till att hänvisa folk till rökrutan.

Det blir ett tufft jobb att hålla koll på att 1500 gäster inte röker…

– Vi ska ha skyltar både på svenska och engelska, och så plockar vi undan askkoppar, sedan är det mycket upp till personalen. Men jag ser inte detta som ett jättestort problem. Det kanske blir kaos, men jag hoppas inte det.

Läs mer om vad den nya lagen innebär för restauranger HÄR och HÄR.