Annons

”Otroligt häftig upplevelse att få ta emot priset”

zoom Vimal Kovac
Vimal Kovac
NYHETER. Från renodlad nattklubbsverksamhet till en koncern med fokus på hotell och restauranger. Vi har pratat med Stureplansgruppens vd och grundare Vimal Kovac som tilldelats utmärkelsen Visitas Hall of Fame.
Annons

Årliga utmärkelsen Visitas Hall of Fame tilldelas en person som har gjort en exceptionell och bestående insats för besöksnäringen samt är ett föredöme som företagsledare. Årets pris delades ut under Visitadagen, i samband med middagen på restaurang K-märkt i Stockholm där nästan 400 personer från besöksnäringen var samlade.

– Det var en otroligt häftig upplevelse att få ta emot det här priset och det känns väldigt hedrande att få utmärkelsen i en bransch där det finns så otroligt många duktiga människor, säger  Vimal Kovac.

Varför tror du att just du blev årets pristagare?

– Det väger nog in att jag genom min resa har visat att man kan börja från ingenstans och med sunda verktyg faktiskt lyckas komma väldigt långt. Det är ett bra betyg för hela branschen, att det går att lyckas och är värt att satsa, säger Vimal Kovac och fortsätter:

– Jag brinner för stämning och upplevelse, det är något jag själv värdesätter enormt mycket när jag rör mig i restaurang- och nöjeslivet privat. Som ledare har jag ett brett tänk. Min del är att hitta talangerna och sedan låta dem göra det de är bra på. Vi jobbar med fantastiskt duktiga personer som tar för sig och flera av dem är också delägare i sina verksamheter inom gruppen.

Allt började med Spy Bar

Vimal Kovac får priset för att under nästan 30 år ha startat och utvecklat verksamheter som skapat unika upplevelser för gästerna. I juryns motivering tas hans jakt på nästa steg upp och hur det har fått Stureplansgruppen att växa från nöjesfokus till att i dag vara drivande i flera av besöksnäringens branscher. Resan började med öppningen av Spy Bar 1996.

– Första åren låg vårt fokus på nattklubbar och vi hade som mest 22 stycken i Sverige. Nästan tio år senare, 2005, ingick vi partnerskap med legenden Lennart Karlsson och Baldakinengruppen, där även restauranger, fastigheter, konferens- och cateringverksamhet ingick i konceptet, berättar han.

Fokus på hotell och restaurang

Några år efter att partnerskapet inletts köpte Stureplansgruppen 2009 Baldakinen och gruppen gick därmed från mer renodlad nattklubbsverksamhet till att bli en koncern med fler affärsområden. För tio år sedan tillkom ytterligare ett område när gruppen tog över Berns som blev koncernens första hotell. Sedan dess har Petter Stordalens bolag Strawberry Equities köpt in sig och hotelldelen har blivit större. Nu ingår även Bank Hotel, Skepparholmen, Boo Boo Living och senaste tillskottet Avalon Hotel i koncernens hotellportfölj.
– Idag står nattklubbsverksamheten för mindre än 20 procent av vår omsättning. Det känns som en rimlig utveckling. Jag fyller 50 snart och det är dags för nya generationer att sköta nöjeslivet. Nu ligger vårt huvudfokus på våra hotell och restauranger – och det är där vi ska fortsätta att expandera, säger Vimal Kovac.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...