Annons

Pandemin har kostat Göteborg 14 miljarder

zoom Foto: Pressbild Svenska Mässan
Foto: Pressbild Svenska Mässan
NYHETER. Stängt Liseberg, inställda mässor, konserter och idrottsturneringar har lett till att Göteborg har förlorat 14 miljarder i turistintäkter. ”Det blir en tuff höst”, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.
Annons

Besöksnäringen i Göteborg med kranskommuner omsätter 37,5 miljarder kronor per år enligt siffror från Göteborgs marknadsföringsbolag Göteborg & Co. Ett normalt år vid den här tiden brukar intäkterna ligga på 19 miljarder, men i år saknas 14 av dem på grund av pandemin, skriver GT.

I höst ser det fortsatt mörkt ut med inställda mässor och uteblivna kongresser som annars lockar 150 000 delegater till staden per år, enligt Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co. Liseberg meddelade i augusti att Halloween-firandet ställs in.

– Nu hoppas vi på julen. Det finns fortfarande en chans att Liseberg kan få öppna då. Vi behöver veta tre veckor i förväg, säger han till GT.

Som Besöksliv skrivit tidigare har storstäderna varit de värst drabbade av uteblivna gästnätter i sommar. Mellan mars och maj förlorade hotellen i Göteborg 85 procent av sin omsättning jämfört med samma period 2019. I augusti låg tappet på 60 procent, enligt siffror från Benchmarking Alliance och Göteborg & Co.

För Göteborg skulle hävandet av den så kallade 50-regeln betyda mycket.

– Det skulle innebära att vi kunde få i gång Göteborgs kulturscen, musikliv och Svenska mässan. Och att vi skulle få öppna Liseberg, säger Peter Grönberg till GT.

I ett öppet brev till regeringen vädjar Göteborgs hotell i Storhotellgruppen och Föreningen Göteborgshotellen om att Liseberg ska få öppna, skriver DN. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...