Annons

Rånäs Slott laddar för 2024

zoom Foto: Nove Nyberg/Pressbild Karin Öhlin och Ulf Wisell
Foto: Nove Nyberg/Pressbild Karin Öhlin och Ulf Wisell
NYHETER. Rånäs Slott har mycket på gång under året – återkommande gäster och personal som jobbat länge är två av framgångsfaktorerna när aktiviteterna drar igång.
Annons

Rånäs slott renoverades i slutet av 1990-talet och har sedan dess stått öppet för konferenser, bröllop, fester och weekends. Med sitt avskilda läge och lummiga omgivning endast 35 minuter från Arlanda har det blivit ett populärt resmål för både konferens- och privatgäster. Men, precis som de flesta inom besöksnäringen, har också Rånäs Slott känt av de utmaningar som kommit med först en pandemi och sedan en åtföljande lågkonjunktur. Det är dock inget som märks på stämningen när Besöksliv pratar med hotellchef Karin Öhlin och vd Ulf Wisell.

Trogen personalstyrka

– Det är klart att det varit, och är kännbart. Men vi har lyxen att jobba mycket med återkommande gäster – både konferens och privatpersoner som väljer att komma tillbaka till oss. Det känner vi oss trygga med, säger Ulf Wisell.

– Vi styr en del genom våra weekendpaket, men det vi ser nu är att många bokar på ganska sent inpå sitt besök så det har blivit lite svårare att planera. Då är vi glada att vi har så bra personal, vi har en trogen personalstyrka här som jobbat i 15–18 år. Hjulen rullar och alla vet vad de ska göra och det samarbetet förstärktes faktiskt ytterligare av pandemin, säger Karin Öhlin.

Både Karin och Ulf är överens om att personalen är deras största styrka.

– Vi har ett förstklassigt kök, servis, reception och städ. Ja alla grupper är i toppklass och många som kommer hit upplever oss som väldigt familjära och känner att de blir väl omhändertagna.

Weekendresor populära

Det är flest konferensgäster som besöker Rånäs, cirka 60 procent, men weekendresorna är väldigt populära bland privatgäster. I februari erbjuds bland annat G&T-fredag på slottet.

– Det är Norrtälje bränneri som gästar oss och berättar om sin verksamhet och så bjuds det naturligtvis på Gin & Tonic som är gjord på Rånäs Slottsgin. I baren har vi också en speciell G&T-meny, säger Ulf Wisell.

Det kommer även att anordnas provning av andra ädla drycker såsom champagne under våren och slottsfrun Maria Gustava kommer också på besök och berättar sin historia om sin tid när hon bodde på Rånäs under 1800-talet.

Stort intresse för bröllop

Det har alltid funnits ett stort intresse för bröllop på Rånäs Slott och som Besöksliv tidigare berättat så har man adderat konceptet drop-in bröllop. Där får gästerna sitt eget slottsbröllop utan att behöva hyra hela slottet.

– Vi är stora på bröllop under sommarsäsongen och brukar ha runt 20–30 vanliga bröllop. Utöver det kör vi drop-in bröllop ett par gånger per år och det har blivit väldigt populärt. Vi har det nu den 17 februari och nästa omgång blir den 25 juli och det är redan påbokat. Det började med att vi fick väldigt många förfrågningar om just bröllop och då kom vi på att vi skulle köra den här varianten också, säger Karin Öhlin.

Satsar ännu mer på SPA

Något som också ökat är intresset för SPA.

– Det har vuxit över lag så vi har öppnat upp för dag-SPA med koncept som Lazy Morning och Afternoon Tea och så har vi satsat ännu mer på SPA-delen. Tjejerna som driver vårt SPA har massa roliga nya moderna behandlingsmetoder och vi märker att det verkligen är uppskattat av våra gäster.

Som varje slott med självaktning så har Rånäs slott naturligtvis sina egna slottsspöken, snälla som sig bör så att gästen känner sig välkommen och vill komma tillbaka, försäkrar både Karin och Ulf.

Sova på vinden

En lite annorlunda utmaning som man kan prova på vid sitt besök är att sova en natt på vinden. För den som klarar hela natten väntar ett presentkort och ett diplom.

– Det är ofta konferensgäng som peppar varandra till det här och det är ett gäng som klarat av det, ungefär ett tjugotal. Det är en utmaning som vi kommer fortsätta att ha kvar, lovar Ulf Wisell.

LÄS ÄVEN hur Bjertorp Slott jobbar med bröllop

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...