Annons

Uppgradera hotellrummet 2019

När det är dags att ta till sig ny teknologi? Det är inte bra att vara för tidig för då kommer gästerna inte att förstå vad hotellet håller på med. Det är inte heller bra att vara för sen för då kommer gästerna att välja andra hotell som de tycker hänger med i utvecklingen.
Annons

En enkel vägledning kring vad hotellet ska installera för teknologi i hotellrummet är att ”Gästen förväntar sig samma digitala tjänster när de bor på hotell som de digitala tjänster de har tillgång till hemma” – i bästa fall exakt samma tjänster. Här är några exempel.

Streaming

De hotell som inte erbjuder streaming av TV-kanaler har idag missat en viktig del av gästens grundkrav på innehåll i ett hotellrum. Det är självklart att en gäst ska kunna logga in med sitt eget konto på Netflix, HBO, Amazon prime eller andra betalkanaler. Nästan 60 % av amerikanerna streamar varav ca 60 miljoner använder Netflix. Utanför USA har Netflix ca 80 miljoner användare. Gäster som har abonnemang hos t.ex. Netflix vill ha tillgång till sina favoritserier och filmer när de är ute och reser och är i större utsträckning välja hotell som erbjuder streaming i en stor och ny TV i hotellrummet.

En modern TV med en modern mjukvara som hotellet enkelt kan hantera kan självklart även innehålla information om hotellet, beställning av room service, spa-behandlingar och mycket annat.

Läsplatta

Om hotellet inte vill satsa på TV:n i hotellrummet kan de istället köpa läsplattor till alla hotellrum. Där kan hotellet lägga in information om hotellet samt erbjuda beställning av room service och andra tjänster. Läsplattorna var dyra för några år sedan men är nu överkomliga i pris. Än så länge lär gästen föredra en TV med streaming. Större bild är lika med större upplevelse.

Röststyrning av hotellrummet

Både streaming och läsplattor är beprövad teknologi som numera kommer i ny tappning. Lite nyare är röststyrning av hotellrummet. Den vanligaste och billigaste lösningen är Alexa som numera finns i olika hotellvarianter och installeras på hotell runt om i världen. Om en gäst verkligen ska ha full nytta av Alexa förväntar de sig att de via sin röst kan få Alexa att göra allt i hotellrummet t.ex. släcka ljuset, sätta på TV:n, dra för gardinerna, etc. Nu blev det genast lite mer komplext och här kanske inte teknologin, gästen och medarbetaren är helt komfortabla.

Nyckel

Det börjar bli ett krav att gästen ska få information om vilket hotellrum de har fått samt nyckeln till rummet i den smarta mobilen. Starwood lanserade nycklar i mobilen redan 2014 och sedan dess har hotellrumslåsen, nycklarna och de smarta mobilerna utvecklats vidare. Idag är den här teknologin mogen och har dessutom rasat i pris. När 5G tas i bruk på allvar kommer nyckel i den smarta mobilen att vara ett krav eftersom gästen kommer att ha så många andra nycklar eller accesskort i sina smarta mobiler. De hotell som inte hänger med här lär tappa gäster till hotell som hänger med i utvecklingen.