Annons

Sveriges författarelit i Kiruna

zoom
Jag var som vanligt lite för tidsoptimistisk gällande avståndet mellan Paksuniemi och Kiruna och smyger in i Nåjden strax efter att allt börjat. Några gulliga äldre kvinnor visar mig vänligt vart det finns lediga platser, men jag väljer att ställa mig längst bak för att inte störa. På scenen står bokfestivalens ambassadör Åsa Larsson och publiken skrattar hjärtligt åt ett skämt jag inte hann uppfatta när hon inleder den sjätte bokfestivalen i ordningen. Min allra första.
Annons

Jag blickar ut över rummet och konstaterar att jag varit naiv som trodde att jag skulle kunna köpa en biljett för hela festivalen samma dag den började. Det är slutsålt. Människor har rest långväga för att delta och jag kan nästan inte urskilja en enda tom plats. Den enda tomma stolen jag kan se strax framför mig visade sig vara Agge Theanders som bara var nere tillfälligt på scenen för att hämta sitt pris. Han är nämligen kvällens stipendiat i Sparbanken Nords litteraturstipendium. En Kirunaprofil med enorm kunskapsskatt och stort föreningshjärta som är väl värd sitt pris.

Första författarsamtalet med Agneta Sjödin
På scenen, som är inredd lite som hemma hos någon som du trivs att dricka en kopp kaffe hos, inleder de samtalet. Allt känns lite tv-intervjuigt kombinerat med just hemma-hos-andan. Moderator Tora Lindberg bjuder Agneta på kaffe och kaffeost vid ett dukat klaffbord samtidigt som det pågår en dialog med publiken om hurvida de provat kaffeost eller ej. Samtalet fortlöper om allt från Agnetas teckensökande och hjärtan på Instagram till drömdagbok och hur hon kom i kontakt med Paulo Coelho. Om hennes pilgrimsvandring 2004 och om hur naturen är en viktig del i hennes process där många av hennes idéer föds. Hon berättar också om krocken att komma hem till tv-bubblan efter att ha genomgått pilgrimsvandringen där hon under en så lång tid tänkt så mycket inåt. Hur hon insåg att hon ville något mer och större och valde att pausa tv-jobben ett tag. Idag har hon hittat balansen och kan blanda djup med tv-uppdrag som Fångarna på fortet. Hon vill med det inspirera andra till att hitta in i den inre världen och om psykisk ohälsa. Att hitta den djupa kärleken till sig själv.

Nästa författarsamtal är med Håkan Nesser
Jag ska erkänna att jag hade lite dålig koll på hur stor Håkan var. Tydligen har han skrivit hela 35 böcker, sålt 20 miljoner stycken och översatt dem i 30 olika språk. Förstår på något sätt att Tora tog in sin sidekick Åsa Larsson för att genomföra det här samtalet, haha. För att inte veta så mycket om honom eller böckerna de nämnde, så var samtalet med Håkan ändå väldigt intressant. Han pratade mycket om sitt skrivande och att det är rytmen som är det viktiga för honom. Han berättade om sin skrivarprocess där han skriver böckerna relativt fort och sedan låter dem mogna för att på sikt kika på dem igen med nya ögon – med läsarens ögon. Håkan jämförde sig också med Agneta och berättade att han struntar i det inre och letar istället efter den perfekta berättelsen som ska gripa tag i läsaren. Han vill skapa en ”Hur ska det gå”-känsla kombinerat med djupa och viktiga frågor. Han vill skruva in och gestalta de stora frågorna på ett sätt som gör att läsaren inte tänker på att de tänker på de stora frågorna. Något som jag upplever att han lyckades med i ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” när Åsa berättar att det var hennes favoritbok av honom. Hon berättade att hon gillade den boken just på grund av språket, att det fanns en ravin under språket mellan far och son. Fint sagt. Kan utan att ha läst boken förstå vilken relation det handlar om.

Imorgon är det Fatima Bremmer, Curt Persson och Patrik Sjöbergs tur. Men först Bokfestival UNG! där Kiruna kommuns yngre bokläsare bjuds in – från förskola upp till gymnasium.