• Knivmakaren i Åre...

  Är uppe i Åre några dagar, äter, umgås och tittar på intressanta saker i byn.
  I kväll äter vi på Fäviken, det blir mitt andra besök, förväntansfull nu här på eftermiddan.

  I dag på dagen besökte vi en riktig konstnär och hantverkare i världsklass, Tobbe Lundström som tillverkar kockknivar av absoluta världsklass i byn.

  En visning av tillverkningen i verkstaden och titt på alla olika knivar senare står jag med ett endorfinpåslag på ohälsosamma nivåer. Jag är definitivt ingen knivnört men att höra Tobbe, se hans hantverksskicklighet och konstnärskap med sina knivar gör något med mig. Det är en sån respekt du bara får från riktigt skickliga yrkesmän och hantverkare, jag beställer en kniv (väntetiden är 6-7 månader), den kommer hålla hela mitt liv. 

  Här förklarar Tobbe processen med damaskstålet, ett pulverstål som han skär till eggen av (handtagets stål svetsas på av annat stål) innan det slipas och skickas på härdning, 

  Här har knivarna kommit tillbaka ifrån härdningen och börja nu ta form med de grymma handtagen. Här är det både ett stålhantverk och ett ben, trä och horn-hantverk, även om det ser nära ut att vara klart här återstår det mycket

  Det är som att hålla en stor kärlek i sina armar, jag väntar nu på min alldeles egen

  Mönstringen på stålet är unikt för varje kniv, fodralen kallas saya-fodral, kniven förvaras i detta fodral hela tden.

 • Torkad svamp avslutar buljongen...

  En till rätt är helt klar nu, den sista detaljen satte sig i går. Det är rätten med hjorttartar, rökt forellrom och svamp som avses.
  Den sista detaljen var buljongen som jag ville få till bra både själva buljongen och serveringssättet.

  Hela rätten ska ha en vink åt det japanska, den serveras och äts med mina egna nordiska ätpinnar som jag är så kär i. Buljongen då, ska man dricka den ur en kopp? En skål? Eller… Kanske en kåsa?

  Funderat, tänkt, vridit legat vaken bestämt mig, ändrat mig, sovit på saken och till sist, faktiskt, bestämt mig, tror jag. Det blir en träkåsa, en sån som man dricker kaffe ur när man är i skogen, väldigt ”god” att dricka ur. En detalj löst.

  Nästa, själva buljongen, jag gör den med champinjoner, shii-take, trattkantareller och en rostad buljong av kamben och kycklingskrov. Buljongen är sjukt lödig, smakerna är på nivåer där jag är nöjd, MEN. Jag saknar den sista svampexplosionen, buljongen smakar sjukt mycket svamp men det absolut sista smällen av skog och svamp vill jag ha. Gjorde klart buljongen efter konsten alla regler, torkar en massa shii-take, kingoyester och trattisar. Plockar även lite tallbarr från skogen (nu är jag ute på helylle-spåret), kokar upp buljongen, det allra sista innan servering är en näve torkad svamp och bara några barr, några minuter får det dra sen silar jag direkt ner i kanna. Precis där är rätten klar, den buljongen är en smäll på käften, älskar trycket.

  Resten av rätten, på stenen.potatiskrutong uder hjorttartar, svampkräm, lardo och rökt forellrom. Torkad potatis med rökt majonnäs och syltad kantarell, här plockar, petar och dricker man i sig rätten.

   Torkad svamp, testa detta med dina buljonger, beställ hem och torka själv till att avsluta buljonger, alltid bättre. 

 • Sluta tramsa om råvarufokus...

  Åt hel piggvar med pepparrot och brynt smör i helgen, så otroligt gott. När vi satt och åt kom vi att prata om det enkla, om råvarufokus och det monumentala missförståndet som kommer med att ”råvarufokus” och det enkla rena har kommit att kommuniceras allt mer frekvent.

  För det har blivit poppis sedan några år att ha en ”story” om sin mat som enkel, råvarufokuserad och ”tillbaks till grunden”-orienterad. Det är tröttsamt för storyn håller tyvärr inte, men lik förbannat fortsätter eländet.


  Råvarufokus är egentligen det tråkigaste och mest slitna ordet för att komma undan med att skapa lite av rätter från råvarorna som man har att tillgå. ”Vi jobbar råvarufokuserat som man gjorde förr i tiden”, ”vi koncentrerar oss på en råvara och låter den få tala”, låter det. Jag kan ibland irritera mig på kockar som säger sig fokusera sig på enkelhet och att de bara vill komma tillbaka till grunderna och det enkla. För det första blir det inte gott när man ska göra det otroligt enkelt och inte få med alla parametrar som alla, ja alla rätter kräver på varje tallrik. Men det får var och en avgöra själv, det kan jag inte ha några synpunkter om, kör på med det ”enkla”, det är upp till var och en.

  Men att kommunicera att grunderna eller husmanskosten var eller är enkel eller fokuserar på råvaran gör mig uppbragt kan jag väl milt uttryckt säga. All matlagning som är den grundläggande och basal är mycket mer än så. Husman, almogeköket och ”det enkla” som det refereras till, handlar om rätter som är noga uttänkta, väldigt komplicerade och aldrig fokuserar på bara råvaran utan på smakkombinationer, lösningar och teknisk briljans. Att säga att den grundläggande matlagningen såsom husmanskosten eller den ”första maten” som enkel är att ljuga och försöka sig på en “story” om sin matlagning som inte finns.  

  Så om vi då tar piggvar med brynt smör och pepparrot som jag åt i helgen som exempel. Det här kan vid första anblicken ses som en enkel rätt med råvarufokus (piggvaren), glöm det. Piggvar med brynt smör är inte piggvaren. Det är det brynta smöret med den brutalt heta pepparroten OCH till det piggvar som är kungen av fiskar. Om någon som försöker sig på “storyn” om det enkla och sitt envetna råvarufokus så skulle den mindre vetande kocken ha dragit till med att han/hon byggde kring piggvaren och bara ville hålla det enkelt för att få fram den goda fisken, nonsens alltså, hitta på något annat.

  Och det här kan du översätta på alla rätter: en hummerstjärt som serveras naturellt kokt bara med en schysst majjo eller kräm till att doppa med händerna är inte hummern, det är den grymma majjon. Ok om du steker hummern rå med en massa goda örter, vitlök, citron och brynt smör, ja då kommer hummern få blomma och smaka lite!

  Satsa på råvaran men smaksätt den, tryck till den och gör rätter och kompositioner av den, slut på meddelandet. 

 • Saliven rinner på tungan...

  Vi byter meny om några veckor och i stort sett allt är provlagat, jag känner mig hyfsat i fas (med hyfsat menas inte i fas alls, ångesten bankar på dörren men jag sover om nätterna, hyfsat i fas alltså)  med smaker och upplägg. Men et saknas några detaljer, en rätt ska bara ändras litegrann och det är den gös som vi kör nu med böcklingmajonnäs, akvavitgelé och lite annat. Den här rätten är egentligen en strömmingsrätt som jag kört i olika vinklar många gånger. Den speglar så otroligt mycket av vad jag vill med maten. Det svenska, de klassiska smakerna och det rena.

  Strömmingen var svår att få tag i fräsch och fin när jag satte menyn som vi kör nu, därför fick det bli gös. Rätten har vart fin men nu åker strömmingen in igen, älskar att få servera strömming på kvällsmenyer. Ännu mer älskar jag att den kommer inleda vår ”avsmak” på fem rätter, strömming är världsklass.
  Strömmingen penslar jag bara med lite citronsaft och vatten, saltar väldigt lätt också. Så ren, så vacker så otroligt genuin den är strömmingen. Fick tag i hyfsat fräsch i dag, ville bara låta saliven få rinna längst sidorna på min tunga. Ibland bara måste det få rinna lite därför var det tvunget att inhandla och suga i sig i dag. Bytet mot gösen är klar, böcklingmajonnäsen blir kvar (majjon som vi tillverkar av olja som vi kokar ur böcklingar i, avsilad är den oljan materia utsänd från gudarna, majjon är galen), akvavitgelén, inkokt rödlök, tamago, kvarg, torkad dill och kaviar blir också kvar, det här är en av mina hjärtebarn på menyn. 

  Vacker och förförisk, en gaffel och jag, tre tuggor senare rinner saliven, det behövs inte mer, fiskarnas fisk, smakernas smak.

  Här är lägget med gösen, kommer se precis likadant ut med strömmingen, det här är vår mat på slottet i ett nötskal

 • Funderar på något...

  Står och ska veva ihop en blodkorv, funderar på något, vet inte vad bara, blodkorv, kan man inte bara fundera på det?

  Funderar samtidigt på det här med att mat med blod i tillagas och serveras i alla länder, världen runt. Oftast om inte alltid så är det här rätter från respektive lands "husman" eller gamla bondkök då man tog till vara på allt som kom ifrån djuret. Har aldrig förstått varför det är så känsligt med blod i maten, gott, naturligt och oerhört nyttigt, blod är inga konstigheter.
  Boudain Noir den fina blodkorven som serveras i Frankrike och Botifarra Negra som man får i Spanien är några fina kompisar till den svenska blodpuddingen och paltbröd. Alla dom här rätterna talar till det inre, grov härlig mat.

  Åt en av mina bästa middagar hos den nu avlidne Santi Santamaria på El Raco Can Fabes utanför Barcelona. En av rätterna var en Botifarra Negra; smeten var dragen rå ur skinnet och lätt värmd som en svartsoppa typ. Den här ljumna korvsmeten med gott kött och späck i blandades sedan upp med bönor och serverades sedan med en halstrad bläckfisk. När man beskriver rätten så låter det osannolikt att det ska vara gott men åt man Santi Santa Marias mat på El Raco så visste man att det skulle landa, kick-ass på riktigt!

  En av paradrätterna på julbordet när jag arbetade på Ulriksdals Värdshus i början på 90-talet var blodkorv med Himmel Und Erde. Karl Heinz mantrade hur vi skulle fylla fjälstret försiktigt med smeten och sedan sjuda korvarna galet försiktigt. Karl Heinz var noggrann kan man säga, han är nog saknad i grytorna på Ulrik.

  Himmel Und Erde är förenklat en potatispuré som är smaksatt med äppelmos. På fatet till det småvarma på Ulriksdal kom blodkorven med purén och friterade lökringar, gudagott och nyttigt oxå!

  Jag kör fortfarande samma recept som jag fick på Ulriksdal, lite modifierat är det väl men jag utgår ifrån det, bara å köra igång här innan fredagsservice, funderar vidare vart den här blodkorven ska ta vägen.?
  Blod, grädde, potatismjöl och kryddor är grundsmeten. Viltfärs och späck blandas sedan med blodsmeten, fylls i fjälster och sjuds försiktigt. 


Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som Köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons