• Syran från Sverige...

  Hade ett surr med en polare hät om dan om vad som är den ”Svenska syran”, har vi något som kan kallas det? Det som är ”vårt” sätt att syra saker? Ja det kan ju jag tycka och det var det som surret handlade om och det är därför som jag sitter och funderar. Det är ju intressant, syra är viktigt, syra sätter ribban, syra trycker till.

  Slaget om titeln stod i surret med min polare  emellan Ättika och gräddfil.
  Ättika kallas ju ibland för den Svenska syran, komplementet eller ersättaren till vinäger och citron. För mig blir den aldrig den fullständiga ersättaren, jag klarar mig inte utan framför allt citron. Skal och saft höjer grönsaker, såser, kött och mycket annat. Samma med vinäger men kanske inte lika viktig som citron för mig.

  Men ättika är sjukt bra som jag skrivit om innan (men då har jag pratat inläggningar generellt nu pratar jag ättika som smaksättare i maten), den är ett grymt och självklart val i många många lägen, viktig och koden till det Svenska. Kan ju dra hur många givna som helst: Sill, dillkött, inlagda rödbetor så vi är ju uppe och nosar på att ättika ska vara den ”officiella” svenska syran men jag är nog inte där.

  Ättikan funkar oxå gott tillsammans med citronkompisar, som vitlök, tomat, örter och skaldjur. Man skulle vilja sätta ättikan i händerna på en matmor på landsbygden i Frankrike eller Italien och kasta ut citronerna och vinägern. Tror fasiken det mesta skulle funka och bli riktigt bra.

  Motståndaren gräddfil är en personlig favorit och det var här surret gick som hetast med min kollega under gårdagen, jag anser nog att den vinner även om jag avgudar ättika också. Gräddfilen är fräsch, god, syrlig, fyllig. Ruggigt användbar och en i min mening ännu bättre syra och kod till det svenska. Sätt gräddfil i samma matmors händer på Frankrikes eller Italiens landsbygd som ovan och släng ut till exempel creme fraiche och youghurt, jag tror tanterna skulle bli överlyckliga.

  Gräddfil är syran som är sjukt användbar i matlagningen, jag använder kopiösa mängder och har den lite överallt som en staushöjare i smaksättningen till rätter. En annan produkt som jag får ut av gräddfilen och som gör att den till slut ändå vinner över ättikan är vasslen och kvargen som man får fram när man kokar upp gräddfilen. Jag har visat metoden här tidigare: Vassle . Både vasslen och kvargen är sjukt användbara. Vasslen har, nedkokt en sjukt härlig och karakteristisk smak och syra, helt unik skulle jag säga. Som smaksättare och syrningssmaksättare till grönsaker och såser är vasslen helt egen och oersättlig för mig Kvargen är lika bra den, syran är galen som tillbehör i sköna förrätter. Om du inte testat innan så gör vassle och kvarg enligt metoden ovan, gräddfilen går till ytterligare en nivå direkt, lycka till!

 • Elvira är ny köksmästare...

  Fredag morgon och jag sitter och förbereder det sista inför måndag då ny köksmästare kommer till Hufvudsta gård där jag är inblandad en del sedan några månader tillbaka. Bland annat har jag fått den delikata uppgiften att anställa en ny köksmästare. Hufvudsta har en lång radda vassa köksmästare bakom sig, det här har och ska givetvis i fortsättningen vara ett riktigt spjutspets-ställe för maten så ytterligare en vass köksmästare ska läggas till.

  Så jag tittade i min lilla bank av tänkta, möjliga chefer: vad krävs av dem?

  För det första: kunskap. För mig är det svårt att se en chef, en köksmästare i det här fallet som inte sitter inne på en god, väldigt god kunskap i matlagning (inte alltid en självklarhet, tro mig). Handlaget, känslan, erfarenheten och vetskapen (kunskapen) ingår där också. Det är grunden.

  Sen har vi en matidé, en linje som den här människan ska kunna presentera (nu ska ju jag vara med och forma det här också så det behöver vara någon som har lite samma syn). Ledaregenskaper, ett jävligt trist, slitet och lite larvigt ord, ledaregenskaper? Antigen är man en naturlig ledare och då respekterar man sin grupp (behandlar dom som människor), bryr sig om sin grupp (på riktigt), styr sin grupp (väldigt viktigt), utvecklar sin grupp (allra allra viktigast) och utvecklar sig själv som naturlig ledare (ja, det ingår i en naturlig ledares naturliga förmåga).

  Eller så är man en onaturlig ledare som spelar ett spel och "respekterar" sin grupp (men beter sig som om de som jobbar under sig inte har ett värde utan bara ska jobba och hålla käften) bryr sig inte ett skit om sin grupp (otroligt vanligt, tyvärr) styr sin grupp (ja, det tror sig den onaturligt ledaren sig göra men hen gör inte det, oftast, hen kan inte utan styr med rädsla och påklistrad kontroll), utveckling blir oftast totalt lidande här, det går inte.

  SÅ, bara dravvel att leka gissningsleken vad jag valde av ovanstående ledartyper, jag hade några som faktiskt passade in och emotsåg "kraven", men en stod ut och var mitt förstaval. Vem va nu det då?

  Elvira Lindqvist var det, på samtliga punkter i ovanstående lista tog jag min trubbiga blyertspenna och satte en fet bock i kanten, Elvira tackade som tur är ja och det är jag sjukt glad för, på måndag börjar en liten resa, vi ska bygga något med Elvira vid rodret det ska bli väldigt kul!

  Och ja visst ja, Elvira är från måndag tjej och köksmästare men det har varken jag eller Elvira lust att lägga någon större vikt vid (även om det är sjukt, sjukt viktigt att väldigt många fler tjejer får chansen och kliver fram). Vi är inne på den fina stigen där det inte ens ska behöva vara något som är något speciellt, eller något som någon höjer sina ögonbryn inför, vi börjar med det nu, på måndag, tack Elvira.

 • Blodigt allvar med en gaffel och en potatis...

  Essensen, själva idén och det som gör att husman går från att vara "as-schysst käk" på toppnivå till käk på "trestjärnig världsklassnivå": gaffelmosningen. Har du vid vuxen ålder övergivit detta som du som barn med liv och lust hängav dig åt: släpp sargen, gaffla, bete dig och njut av det som är på riktigt! Allt som rör husmanskost har det här som tema på olika sätt. Innehåller en rätt ej potatis som går att mosa så fortgår temat: bete dig och var som på riktigt. Under hela arbetet med min kokbok var et här något som gav mig energi och tänk till skrivandet, gaffelmosning, fy fan, jag får tårar i ögonen.

  Allt det här skulle väldigt lätt kunna viftas bort som antingen nostalgi eller en otroligt lättviktig synpunkt men gaffelmosning och att njuta i fulla drag av mat som när du var liten är allvar och på absoluta blodiga allvar. Livet, det liv som vi alla stretar emot är vingligt som det är, grunden, man tappar den lätt.
  Varje gång jag pratar om min bok ute på olika tillställningar och med människor jag möter och nämner det här med gaffelmosning så känns det som att det blir en pisksnärt till uppvaknande: många säger att de helt plötsligt känner att något har saknats, det är inte förrän du nästan håller på att förlora något som du kan se det hela på det sättet. Är inte det blodigt allvar så är ingenting i hela världen blodigt allvar. Den dagen du tar tillbaka ditt ätande till det som var viktigt med den, blir du lite mer fullständig igen. Och det handlar inte om att äta mycket mat eller att svulla kött, fett, dyrt eller ohälsosamt, nej! Att inte vara så tillrättalagd är det som är viktigt, som att gaffelmosa, varför gör man inte det när man växer upp och blir ”vuxen”? Bara att försöka växa upp igen på lite ”äldre dar” och återgå till det som man tycker om, på riktigt, svårare eller lättare än så är det inte, slut på meddelandet. 

  Ur boken: kålpudding, gräddsky, lingon, potatis gaffel

 • Årets smaksättare...

  Vi var i går och fick trevligt pris på restauranggalan på Cirkus i Stockholm. Vi blev utsedda till årets smaksättare och jag måste säga att jag blev väldigt glad av både uppmärksamheten och motiverngen. Galor av det här har jag även om jag gillar dom haft och fortfarande har en massa synpunkter om (det har väl alla?) (inom alla branscher?). Synpunkterna är olika men den mest generella synpunkter generellt på de flesta galorna är att kvinnorna ofta lyser med sin frånvaro och inte blir lika uppmärksammade som vi män. Det är trist och förtar galors värde, bara att inte ge sig utan att arbeta åt ett annat håll för en bättring, galor kommer och skall fortsätta att finnas. Jag försöker dra mitt strå till stacken i ämnet med jämna mellanrum här på Kökstugg och så spelade jag in en podkast med Pia Bendel för några veckor sedan där vi bland annat pratar om kvinnor i restaurangbranschen och min syn på det, håll utkik mot den när den kommer (återkommer). Det finns andra synpunkter också men just kvinnobiten känns ju absolut mest angelägen generell, punkt slut.

  Jag skulle dock vara en jävligt usel lögnare om jag sa att jag inte är och var jävligt glad över gårdagens pris, motiveringen var så fin att om bara en enda person tycker så om det jag och vi håller på med så, ja då har i alla fall någon förstått och då är jag lite lycklig. Att med delar av teamet på Galleriet få kliva upp på scenen och motta uppskattning var sjukt härligt inget som helst snack om saken, energin är det ingen brist på i kväll i köket.

  Glada delar av Galeriets team: Rebecka sommelier, Josefin restaurangchef, Oskar souschef, världens äldste och Martin souschef


   

 • Senap är det nya tryffel...

  Senap. För mig har den här kryddan/grönsaken mer och mer  kommit att bli den viktigaste och mest betydelsefulla komponent.

  Senap har fr evigt lämnat skuggan i form av det som många av oss ätit den under en hel uppväxt: anonym på en varmkorv. Senap är så mycket mer, det är fröna, det är pulvret, det är den egengjorda som är så god och variabel att man nästan blir rädd. Jag skulle kunna ha senap i varenda rätt jag serverar men det går ju inte.
  För mig är senap som parmesan eller tryffel, senap ”räddar” eller snarare lyfter det mesta, jag har tänkt på det enda sedan i fredags när jag slutgiltligen satte vår nya hummerrätt ”Thermidor”. Den rätten är givetvis allt som finns i den: hummern, cognacen, gruyèren och champinjonerna. Men det som gör just den här versionen är senapen som är så sjukt bra med alla dom här komponenterna, rätten blir (i mitt tycke) slicka-tallriken-god med senapen. När jag fotat det sista lägget på golvet i vår ”fotostudio” blev jag sittandes på golvet ätandes hela rätten med händerna. Kameran i ena handen och fingrarna nerkörda i rätten med den andra, det enda jag kände och vulgärt ville ha mer av i varje tugga var senapen, den får vi inte snåla med, den ska dunka på till hummern. Ingen såg mig nere på golvet i mitt nirvana(vilket i och för sig inte hade spelat nån roll alls), men köket va undrande när jag kom in i köket igen? Var är rätten? Hur va senapen? Jo tack, den va bra, utomordentligt bra.

  När jag gick igenom rätten med sommelier och restaurangchef undrade de om vi skulle ha senap även här? V har det som garnityr till vår lammrätt med lammisterbandet och lammytterfilén, det får bli så, kan man ha tryffel, eller riven parmesan på fler ställen i en meny så kan man ha senap.  

  Senap är det nya tryffel (för mig i alla fall), an aning billigare och fullständigt vettvilligt mindre kreddigt (än så länge), se upp den kommer nu (senapen)

  Vi kokar vår egen, super-söt-syrlig som ska komma med tryck i varje tugga i hummerrätten

Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som Köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons