• Lingonmaten frodas...

  Blodpudding,, maträtten som delar befolkningen i två delar. Inga konstigheter, det  är de som aldrig skulle ta en blodpudding ed tång ens och så har vi de som får något drömskt i blicken när blodpudding förs på tal.

  Blodpuddingen är indelad i två andra kategorier också, ”inälvsmat” och ”lingonmat”.
  Blod är väl inte inälvor men räknas definitivt dit, här får puddingen samsas med kalvlever Anglais, njursauté, pölsa, kycklinglevergryta och andra delikatesser.  Inälvsmat är något som jag känner bli allt  svårare sälja in, unga människor i farten äter bara mindre och mindre inälvsmat generellt, hur ska detta sluta?


  Lingonmat är det ett annat drag kring, det har jag pratat om här innan, en topplista tidigare i år har denna kategori till och med förärats http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/topplistan-lingonmaten . Lingonmat är de rätter som givetvis har lingon som tillbehör, det har de gemensamt men de har också gemensamt att de aldrig skulle funka utan lingon. Tänk dig en raggmunk med fläsk utan lingon? Det går bara inte. Eller kåldolmar? För att inte säga blodpudding då, utan lingon är det lika bra att skita i det, det finns inga alternativ. Lingonmat och inälvsmat, en är på väg att dö ut, en annan lever och frodas.

  Vi kör blodpudding i morgon på lunchen. Nybakade puddingar står här framför mig, Matte i köket har gjort, i morgon blir det knaperstekt blodpudding med äpple, grönkål och lingon då förstås.

  Nybakat

 • Användbar pressad kyckling...

  Står och gör en ”pressad” kyckling och anklever som ska gå till en av serveringarna under vår julmåltid.
  Det här är en jäkligt skön detalj kanske till julbordet eller till en förrätt? Använder kycklinglår och det garanterar en mör och saftig detalj, älskar kycklinglår.  Metoden är enkel, testa detta om du inte gjort det innan.

  Köper hem färdigurbenade kycklinglår från majskyckling, drar bort skinnen och bakar dem krispiga emellan smörpapper under press (ska användas till rätten sen). Lårköttet sen då, det hackar jag grovt och blandar upp med plockad anklever, saltar och kryddar. Det är det enda, inga ägg, ingen grädde ingenting annat. Upp i plastad form (jag kör bleck här nu och skär från det sedan, bakar på 75 grader och ställer i press att kallna). Låren binder sjukt bra samtidigt som dom kapslar in anklevern som stannar på sin plats, gillar det här sättet, rent och rakt på.

  På brädan då kommer detta som en av fem detaljer, en liten skiva, toppad med lite fikonsirap och ett smulat krust av det krispiga skinnet från låren, pistagenötter och lite vörtbröd.

  Här är det blandat, klart och lagt i plastad form, använd den här metoden, det behöver ju inte vara anklever i, kör med en massa nöttter och russin i till jul kanske? Eller med en massa örter till våren? Lycka till

 • Kamben hjälper dig till en bra buljong...

  Till vår löksoppa kör vi en fläskbuljong som får liera sig med lökpurén i botten på morteln när brödet knäcks med mortelskaftet vid bordet.

  Det livsavgörande med mat kan i vissa lägen ligga i en god rik, välbalanserad buljong med ordentligt tryck och bredd i.
  Det tar sin lilla tid att göra den riktigt, riktigt bra bara, de droppar man får fram är dock värt allt när det är på en bra nivå. För er som inte gett er på detta med buljonger vill jag bara säga: Gör det, testa, dra fram mustighet, storhet och skärpa i en god buljong, ha ett lass med skedar i beredskap, testa, smaka och få fram fina rätter.

  Börjar denna buljong med att koka en god rostad kycklingbuljong. Bryner sedan massor av fläskben hårt och lägger i stor kastrull, fyller på med kycklingbuljongen, rostad lök, och örter, kokar ur benen i 6 timmar och silar. Kokar sedan ner buljongen med ytterligare lök, vitlök, timjan, torkat fläskkött (kantbitar av panchetta och coppa, oftast för oss) och kombu (brunalg som används i det Japanska köket till buljonger och soppor, jag har skrivit om den här tidigare och det är aldrig fel med kombu, ta det försiktigt bara, ytterst lite kombu snackar vi om). Hit tar det ett par dar men nu har man en sjuk buljong som jag kan ha som stark spelare när vi har vår löksoppa framför oss under service. Som sagt så lierar sig den här rika buljongen med den fermenterade lökpurén i botten på tallriken, gott.

  Starta ett projekt, starta en lång process, gör en bra buljong och dra den så långt du kan, lycka till!

  Fläskben, bästa buljongbenen, billiga också, kan inte fatta att det knappt kostar nånting, borde kosta mer än filén? Fläskben är den mest prisvärda produkten nånsin, köp!

 • Rädda "fine dining"..!

  "Fine dining" är död har många hävdat, jag har skrivit det själv här på tugget både en och annan gång. Allt pekar mot detta: fina eleganta krogar som snoffsar, är skitnödigt stela, exkluderande och o-härliga har fått det allt svårare att hävda sig på den stora skinande scenen. Jag köper det, jag vill inte gå på dessa krogar, men jag köper det bara delvis. För jag tycker och tror att "fine dining" borde komma tillbaka som begrepp, men då i en våldsamt uppdaterad version. Fine dining borde kunna finnas men i hårdrocksversion på speed.

  För man gillar ju att få känna sig utvald, lite speciell, att det är exklusivt och "på riktigt", men man ska ju bara få till detta utan det andra jag skrev om (det skitnödiga liksom). Den förste som löser koden (några är på gång) till att kombinera en sjukt härlig stämning på yppersta stjärnnivå med allt vad " fine dining" innebär i form av exklusivt matsalsarbete, galna viner, topp service med mat som är hyperavancerad och sedan få till det utan att allt känns skitnödigt, ja den vinner.

  Tänk ”dresscode T-shirt”, tänk på vad det innebär och kan innebära för dig, där har du en av delarna till koden som måste knäckas. Alla vill som sagt ändå ibland ha det fina och avancerade, de kommer alltid att komma tillbaka.

  Ytterligare en, men bara en av lösningarna ligger givetvis i maten. Ja har en känsla av att det schyssta med att vi har kommit iväg från det fina snofsiga har gjort att väldigt många men inte alla har satsat på att servera mat som är rejäl, smakar mycket (trycket!) och är välsaltat! Dags att föra över detta på allvar på "fine dining" scenen. Att sitta på finkrogen, vilket hänt allt för många gånger och känna att det inte smakar något, att det är osalt, lågt i smakerna, tunt, naturligt, råvarufokuserat och utan tryck  det har tagit död på "fine dining". Jag kommer aldrig och då menar jag aldrig någonsin sluta tjata om trycket och saltet i maten (det är två skilda saker men det har jag tagit så många gånger här att det fattar alla)

  Det finns en motståndsrörelse emot detta att det smakar för mycket, att det är sälta i maten, att maten trycks till för mycket. Jag begriper mig inte på det, det blir så otroligt sökt och töntigt när man vill göra en grej av att inte smaksätta maten, salta eller trycka till den, jag sticker ut näsan och säger: ängsligt, men det får jag väl äta upp nån dag. Mat ska vara god, smakar det något om maten är den oftast god, smakar det inget om maten är den oftast mindre god är jag rädd.

  Hur som helst: när "fine dining" återvänder, så blir det i ny skepnad, brutalt, vackert, i t-shirt, gott, exklusivt, enkelt, på toppnivå, utvalt och jävligt spännande, håll utkik, koden borde fan knäckas.

 • Min sista tanke blir prepplistan...

  Vad är det första du som kock tänker på när du vaknar upp en gnistrande morgon och ska gå till köket? Fågelkvitter? Den friska luften? frukost?

  När du sitter i bussen eller bilen på väg in? Alla spännande människor? Den fina stadens brus? Dofterna? 

  I omklädningsrummet där du stressat sliter på dig kläderna för att småspringa upp till köket? Din hälsa? Lugn och ro? Morgondagens middag med vänner? 

  Nej de gör du givetvis inte, pappa ska tala om för samtliga som jobbar i ett kök vad ni tänker på 90 % av den vakna tiden: PREPPLISTAN, hur ligger vi till inne på jobbet med micen? Det är det som oroar, engagerar, peppar, sätter energin och driver allt framåt. Det kök där du är, den micelistan är historien om ditt liv. Den listan bestämmer hur du mår, om du sover bra, om din dag kommer bli bra och om du är i fas. Ligger man bra till på preppen så ligger man bra till i livet punkt slut.

  Nu vore det ju en dödslögn om jag sa att jag står varje dag och trycker micelista, det gör hjältarna i Görvelns kök varje dag och timme. Men några timmar varje dag är jag med och då njuter jag. Efter framtagning av rätter, när allt är satt så vill man ju producera och bomba på med kreationerna! Inne i "preppruset" är allt bra, hantverket när sakerna ska tillverkas är ju själva hemligheten, jag kommer att dö med en sista undran om hur jag ligger till på preppen.

  Kvällens prepplista har vart färdigmarkerad sedan några timmar, bara att sätta upp för kväll

Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som Köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons