Annons

Mer tryck till hösten…

Menybyte i veckan, kanske det lugnaste bytet hittills, blir nästan orolig, så här lugnt ska inte ett byte gå till!Men det är ändå alltid en berg och dalbana i skallen hur lugnt själva bytet går till. Jag vill bara kasta rätterna efter första kvällen, det är kaos i skallen, natten efter byte är alltid kort, inte många timmars riktig sömn.Menybyte hos oss innebär ju inte alla rätter, vi byter fyra fem rätter åt gånger, ibland kan det vara färre ibland fler, det varierar hur mycket vi kan behöva byta, den här gången blev det fyra, ganska lagom för oss.
Annons

Menybyte i veckan, kanske det lugnaste bytet hittills, blir nästan orolig, så här lugnt ska inte ett byte gå till!Men det är ändå alltid en berg och dalbana i skallen hur lugnt själva bytet går till. Jag vill bara kasta rätterna efter första kvällen, det är kaos i skallen, natten efter byte är alltid kort, inte många timmars riktig sömn.
Menybyte hos oss innebär ju inte alla rätter, vi byter fyra fem rätter åt gånger, ibland kan det vara färre ibland fler, det varierar hur mycket vi kan behöva byta, den här gången blev det fyra, ganska lagom för oss.

Nu i och med det här bytet åkte mer höst in på menyn: pumpa, ren, rötter och lite grövre rätter, jag gillar hösten, mer tryck och inte så mycket dutt. En av rätterna, lax och pumpa. Gillar pumpa och har oftast kombinerat pumpa med kött, mest vilt. Men nu kände jag att det var dags för lax och pumpa. Gravar laxen i 50 % salt, 50 % socker, ingefära, chili och timjan, låter det stå i rumstemp två timmar innan laxen sotas runt om på hällen och skärs i fina bitar. Kokar pumpabitar (butternutpumpa), chili och ingefära i olja och låter det dra några timmar, silar och slår stingig majjo på det. Picklar pumpaskivor i 1-1-1 lag med äppelcidervinäger, bakar grova bitar av pumpa som ska kännas lite mosiga i rätten, skär dem i grova bitar efter bakning. Laxrom och saltrostade pumpakärnor är det i rätten också. Känner mig nöjd, det finns fortfarande efter några dagar lite att pilla med i rätten framförallt hettan. Det är viktigt att det finns en hetta när man jobbar med pumpa, hög risk för barnmatskänsla annars. 

Laxen och pumpan