Annons

RevPAR fortsätter ner i Stockholm

zoom
Färsk statistik från Benchmarking Alliance visar att RevPAR för hotellen i Storstockholm fortsätter att minska i januari 2018.
Annons

RevPAR minskade med 6,4 % i januari 2018 jämfört med januari 2017. Statistiken från Benchmarking Alliance omfattar ca 27 415 hotellrum i 173 anläggningar i Storstockholm. Snittpriset sjönk med 1,4 % och beläggningen med 5,0 % till 50,5 % vilket är den lägsta nivån för en enskild månad på flera år.

RevPAR har nu minskat varje månad sedan september 2017 med som mest en minskning på 8,9 % för december 2017. Både snittpris och beläggning har minskat sedan september 2017.

Under våren 2017 öppnade flera nya stora hotell i Stockholm vilket ökade antalet hotellrum i en snabbare takt än efterfrågan. Under perioden augusti 2017 till januari 2018 ökade antalet hotellrum med 6,0 % medan efterfrågan (sålda hotellrum) bara ökade med 2,6 %. Matematiken är enkel: Om utbudet av hotellrum ökar i snabbare takt än efterfrågan kommer beläggningen att sjunka.

När beläggningen sjunker för de redan etablerade hotellen kommer de till en början att ha is i magen och bara marginellt justera sina priser. När beläggningen fortsätter att sjunka kommer priserna sakta börja sjunka. Hotellen försöker stjäla beläggning från varandra. Detta får till följd att den totala logiintäkten på destinationen börjar sjunka. Alla hotell tillsammans agerar så att den totala intäkten blir lägre, trots att efterfrågan (antal sålda rum) är högre.

Både i december 2017 och i januari 2018 sjönk den totala logiintäkten med 2,4 % respektive 0,2 %. I pengar räknat blir detta ca 11 mkr i december 2017 och ca 1 mkr i januari 2018. Hotellen sänkte priserna i tron att de då skulle attrahera fler besökare till destinationen. Prissänkningen kompenserades inte av en ökning av antal sålda rum, så tillsammans förlorade hotellen 12 mkr de två senaste månaderna.

Hade hotellen behållit sina priser hade den totala logiintäkten på destinationen ökat med 12 mkr. Tillsammans förlorade hotellen därmed 24 mkr de två senaste månaderna på grund av felaktiga beslut av hotellens revenue managers och ledningar.

24 mkr missades på grund av kunskapsbrist om hur marknader fungerar, prissättning, prognoser och annat som de flesta borde kunna efter att ha arbetat med revenue management sedan början av 00-talet.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...

Nyheter