Annons

En Vacker Utställning

zoom
I eftermiddags var det invigning av ”En Vacker Utställning”. Den andra utställningen sedan länskonstmuseet öppnades för snart ett år sedan. Jag var såklart på plats även denna gång.
Annons

Vad är egentligen vackert och vad är fult?
”En Vacker Utställning” undersöker förhållandet mellan det vackra och det fula i modern konst. Frågeställningen som de tolv konstnärerna jobbat kring är väldigt intressant och den greppade mig minst lika mycket som själva utställningen.

Hamnade faktiskt i en diskussion med en tidigare kollega som är väldigt engagerad i konstvärlden om just detta.
Kring vikten av kultur i städer. Om bredd och tillgänglighet. Vi diskuterade hur märkligt det är att någon annan ska avgöra vad som är fult eller fint. Ofta en person som är distanserad från själva skapandet. Om att många kreatörer tyvärr känner sig motarbetade och ignorerade. Att det kreativa många gånger ses för ogreppbart att hantera att det är enklare att låta bli/förbjuda/plocka bort. Men utan det där obekväma och vad som anses udda hade vi idag inte haft något så givet och självklart som till exempel Icehotel. Vi måste våga släppa fram fler kreatörer! Visst? Okej? Bra!

En nystart för kulturen i Kiruna?
Även om konstmuseet nu sker i kontrollerade former så är jag återigen väldigt tacksam över att det finns. Det kommer förhoppningsvis ge fler ringar på vattnet så att vi kan fylla staden med ÄNNU mer kultur i alla dess former. Bara den här utställningen ledde ju till en diskussion och ett blogginlägg från mig. Vem vet vad det ledde till hos de övriga besökarna? Skaparlust? Engagemang? Hopp? Väldigt spännande att följa.

Precis som förra gången tänkte jag försöka låta bli att färga er med vad jag tyckte om verken och istället uppmuntra er till ett besök. Men jag kan inte låta bli att flagga lite extra ändå för Gerd Aurell och Helena Laukkanens installation ”Göken gol från varje väderstreck” samt Lotta Lampas ”Fuldans”.

”En Vacker Utställning” är öppen fram till 29 mars 2020
Här kan du läsa mer om utställningen
På min Instagramstory kan du se bilder från invigningen
Och här kan du läsa mer om Konstmuseet i norr

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.