Annons

Hemester hos Rånäs Slott

zoom
Kan vi resa utan att lämna hemmet? Jajjemen! Med lite fantasi går det alldeles utmärkt. Vårt femte stopp är hos Rånäs Slott.
Annons

Resmål 5: Rånäs Slott (Norrtälje)
Vi fortsätter resan söderut och den här gången mot Norrtälje och Rånäs slott. Linda som bjudit in oss har särskilt sålt in de historiska omgivningarna, den goda maten och deras värdskap vilket låter väldigt lovande. Och även om Linda inte sa det rakt ut så vet jag att hon också är väldigt mån om att jag, som oförklarligt borttappad medlem ur kungafamiljen, ska få vara i rätt miljö för en natt.

Nåja. Blått blod eller inte, här ska vi bo kungligt i ett av de totalt 50 hotellrum som är fördelade både i slottet, Vallonhuset och Trädgårdsmästarvillan. Det fanns en hel del olika paket att välja mellan, men vi valde att boka in oss på ett weekendpaket där vi utöver hotellrum också fick tillgång till sjöbastun med utomhusbubbelbad på bryggan, grillbuffé och frukost. Hemma i Torneälven som vi vanligtvis badar i är det bra om det är mer än 10 grader – så det är klart att vi vill bada i det förhoppningsvis lite varmare Skedviken när vi har chansen! Och vem tackar nej till grill och hotellfrukost…? Bara tokar.

Men som vanligt när vi kommer till ett nytt ställe så börjar vi med en rundtur och eftersom jag är särskilt nyfiken på restaurangen så inleder vi med att gå dit. Där möts vi av de italienska konstnärernas målningar i taket och glittrande kristallkronor, otroligt tjusigt. När jag går runt där inne så tänker jag att det hade varit så intressant att få ha självaste Oskar Axel Reuterskiöld till bords för att lyssna till hans affärsidéer och driv. Ser honom framför mig där han dansar runt i salen och stolt berättar om hur han tog över som slottsherre redan som 16-åring. Han var en riktig liten partyprisse om jag förstod det hela rätt. Så mellan skålarna i det klirrande glasen berättar han vidare om hans verksamheter med bränneri, mejeri och Rånäs station. Han förklarar också att slottet var i familjens ägor fram tills 1929 då det köptes av Stockholms stad. 1998 renoverades slottet till hotell och mötesplats som det nu varit i 22 år. Och han hoppades innerligt på att jag skulle känna mig som hemma.

Hemma.

Emma.

– Emma…? Hallå?! Dagdrömmer du igen?
Robin kollar frågande på mig. Han skakar sen på huvudet och ger mig en broschyr i handen om konstutställning i Stenkvarn som har öppet mellan 11:00 – 15:00 och börjar gå mot utgången. Jag kollar på klockan. 14:00. Vi hinner. Kul!

Blev du nyfiken?
Här hittar du mer information.

Instagram: ranasslott
Facebook: Rånäs Slott
Hemsida: www.ranasslott.se

Foto: Rånäs Slott, Linda Pauline Wedding Photography

Bakgrund till ”Hemester hos dig?”
Nu när vi inte kan resa som vi är vana vid är det svårt att göra reportage som kan hjälpa er företagare att få bokningar till sommaren. Men vad händer om vi gör ett besök hemifrån med lite fantasi? Utifrån inskickat material från olika besöksmål efter mitt inlägg ”Hemester hos dig” har jag knåpat ihop ett antal texter på hur jag tror att min vistelse skulle se ut om jag besökte just dem på min hemester i sommar. Jag kommer att ”besöka” tretton besöksmål från Nikkaluokta i norr till Lidköping i söder. I slutet av inlägget finns sedan kontaktuppgifter så att du kan läsa mer och hitta information kring varje plats. Snabbt förklarat, faktan från destinationen är riktig – mitt besök där not so much. Hoppas det kan inspirera dig till sommarens äventyr!

Tidigare besök:
Hemester hos Nikkaluokta Sarri
Hemester hos Huuva Hideaway
Hemester hos Sikfors konferens & fritidsby
Hemester hos Norra Dellen Familjecamping

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.