Annons

Kirunas nya handelskvarter

zoom
Är du också lite nyfiken på vad som händer här i Kiruna? Speciellt när det gäller kring nya centrum och handelskvarteren? Sicken tur!
Annons

Centrumledare för Kiruna C
För då kanske jag kan lyckas stilla din nyfikenhet under den närmaste tiden. Sedan lite drygt en vecka tillbaka jobbar jag nämligen på heltid hos Kirunabostäder som centrumledare med uppdraget att utveckla de tre nya handelskvarteren Sjuan, Åttan och Nian i Kirunas nya centrum – Kiruna C. ”Men va, vad är det för drömjobb?”, kanske du tänker. Och ja, du är inte ensam. Kan verkligen inte tänka mig något roligare jobb och det är med stolthet och ödmjukhet jag tar mig an den här nya rollen.

Följ med på resan fram till 1 september 2022
Något jag däremot kan tänka mig är att det här är något som många är nyfikna på. Så jag ska försöka dela med mig av det jag kan under resans gång fram tills invigningen 1 september nu i höst. Än så länge är allt naturligtvis fortfarande väldigt nytt och jag har knappt hunnit längre än att säga hej och introducerats. Men i slutet av mars så fick jag under en söndag följa med på ett av besöken när många av handlarna för första gången fick se sina nya lokaler.

Surrealistiskt och förväntansfullt
Väldigt speciell känsla att få kliva in bakom de där hemliga grindarna med varselkläder och hjälm på byggområdet. Och kan tänka mig att den känslan var ännu starkare hos butikspersonalen som varit med betydligt längre i processen. Att äntligen få se allt de planerat för i flera år i verkligheten. Men också surrealistisk att gå runt och försöka tänka sig hur allt kommer bli när det inte finns någonting där i nuläget att jämföra med. Sinnet är som både tomt, förväntansfullt och nyfiket på en och samma gång.

Med oss hade vi också fotograf Kjell Törmä som dokumenterat mycket av samhällsomvandlingen. Bland annat i hans egna böcker ”Ögonblick i Kiruna”. Men den här gången var han med för att fotografera handlarna i deras nya butiker. Och så lilla mig!

Foto: Kjell Törmä


Ny handelsgata med många nya möjligheter

Japp, här står jag då alltså längs den nya handelsgatan. Till vänster om mig ser ni fasaden till kvarter Åtta, på samma sida lite längre ner anar ni kvarter Nio och till höger om mig är kvarter Sju. Kul bild att ha kvar och jämföra med i höst! För om sex månader är handelsgatan bakom mig förhoppningsvis lite piffigare och full av nyfikna invigningsfirare! Pax för att inte ha bygghjälm och varselkläder då.

Ps. I den här bilagan, på sida 4, kan du se en översiktsbild över kommande centrum. Känn dig som hemma pdf.pdf (kirunabostader.se)

Det var allt för nu, hej hej!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter