Annons

Norrbottens länskonstmuseum är nu invigt i Kiruna

zoom Illusion of stability - Erna Elínbjörg Skúladóttir
Illusion of stability - Erna Elínbjörg Skúladóttir
Igår invigdes Norrbottens länskonstmuseum i Kiruna och utställningen Transitions finns nu tillgänglig fram till och med 31 mars 2019.
Annons

Det är alltid lite stelt att kliva in ensam på en invigning och mingla när alla andra verkar ha kommit i kompisgäng och står med sina bubblande glas i klungor. Många gånger tycker jag att det är en rolig utmaning att hälsa på så många som möjligt. Men igår var min energinivå på sparlåga så jag valde faktiskt att bara vara där – utan att mingla. För när Kiruna fått äran att etablera Norrbottens länskonstmuseum så bör du vara där, oavsett hur trött du är. Punkt!

Och vi var många som ville vara med, vilket var väldigt roligt att se. Jag är inte så bra på att uppskatta antalet människor i ett rum – men om jag ändå ska gissa var ni nog ungefär hundra nyfikna Kirunabor och besökare.

Invigningen inleddes av Maria Ragnestam, konstnärlig ledare och curator som hälsade oss välkomna. Selma Green, länskonstmuseichef sedan höll tal och utställningen öppnades av vår kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tre starka och inspirerande kvinnor!

Efter att Alice förklarat museet invigt var det fritt fram att röra sig genom de fyra våningarna och ta del av konsten i utställningen. Att konsten är utspridd mellan de olika våningarna gjorde upplevelsen till en konstnärlig labyrint full av överraskningar i princip alla vrår.

Vill inte avslöja för mycket eftersom jag hoppas att ni besöker själva. Men vill ändå lyfta några som gjorde lite extra starkt intryck – nämligen Pekka och Teija Isorättyäs Mechanic Wolf samt Carola Grahns samarbete med duodjimästaren Nils-Johan Labba Markerna. Även Grahns Sieidvárre – Luossavaara. Och Erna Elínbjörg Skúladóttir Illusion of stability.

Framförallt så imponeras jag av att det här nu finns tillgängligt i min stad. I vårt stadshus. För alla! Det här är något både du och jag kan besöka igen. Och igen. Det är inte temporärt och det är inte i någon stor stad söderut som jag måste ta mig till. Det finns alldeles nära. Det finns ett värde i det som är minst lika värdefullt som Kirunas hela konstsamling.

Utställningen finns tillgänglig till och med 31 mars 2019.

Här kan du läsa mer om Konstmuseet i norr.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.