Annons

Säsongspirret

zoom
Månaden när säsongspirret gör sig till känna hos året-runt personal, återvändare och rookies är här.
Annons

Du märker hur folk observerar dig och din klumpiga framfart. Innehållet i den överfyllda skidväskan känns plötsligt inte alls lika ”bra att ha” när du försöker ta dig fram. Du konstaterar med svettig överläpp att kollektivtrafiken uppenbarligen inte anpassad för en säsongare på väg mot fjällen. Men du lyckas ändå att ta dig fram och förbi hinderbanan av medresenärer. Lättat pustar du ut när du ser siffrorna 94 lysa grönt framför dig. Du kliver på tåget och ler förstående mot de andra när ni ska samsas om det pyttelilla utrymmet. Lite senare slår klockan 18:11 och ni börjar rulla ut från centralen. Mot din slutdestination. Och där och då dyker det upp för allra första gången – säsongspirret!
————————————————

Snöröken yr framför dig och sikten är långt ifrån bra. Du saktar ner vid de svarta sopsäckarna. Inte för att de syns, utan för att du vet vart renarna brukar hålla till. Du kan den här vägen som din bakficka. Men ju längre västerut du kommer desto mer outforskat område är det. Du har bott i kommunen hela ditt liv och ändå har du knappt satt din fot där, förrän nu. Staycation kallar tydligen vissa det. Du kallar det ”mellan jobb”. Ett alternativ till gruvan. Inget romantiserat överhuvudtaget. Bilen skumpar till och du hör skidorna i takboxen och då är det plötsligt där ändå – säsongspirret!
————————————————

Du har tappat räkningen på antalet gånger du tänkt, och sagt, att det här är din sista säsong. När du berättade för familj och vänner att det skulle bli ytterligare en repris visste du vilka reaktioner som väntade. Men herregud, värre saker har hänt av ett ändrat beslut. För dig innebar det här beslutet några månader med allt från norrsken, snöstorm och midnattssol till skoter, backhäng och after-ski. Och när du för första gången för säsongen äntligen får träffa och se alla igen under den så kallade ”Tomteparaden” då känner du den välbekanta känslan i magen – säsongspirret!
————————————————

I flera månader har det ekat tomt i korridorerna. Inledningsvis är det väldigt tacksamt med lugnet efter månader av liv och rörelse. Men nu när de en efter en ramlar in igen för att skriva på sina kontrakt inser du att du har blivit lite uttråkad av att bara lyssna på dina egna steg och tankar. Det var inte helt lätt att få ihop det i år och du är tacksam över att några tidigare stjärnor i sista sekund hörde av sig och ville komma tillbaka. Med erfarenhet så vet du att mixen av återvändare och nya förmågor brukar vara det allra bästa. När du senare samma kväll står vid baren med din öl och observerar hur hotellet fyllts av förväntan och årets personalstyrka känner du hur det bubblar upp. Men du är inte en person som bubblar upp. Så istället vänder du dig mot kollegan bredvid, en av få som också bor här året runt, och slår ihop flaskhalsen med dennes. Era blickar möts och du vet att ni känner den båda två. Känslan som gör att ni stannar kvar – säsongspirret!
————————————————

SÄSONGSSTART

Björkliden fjällby – 7 februari

Abisko, Nuolja offpist – 21 februari

Riksgränsen – 27 februari

Kebnekaise fjällstation – 28 februari

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå

Nyheter