Annons

En obetydlig liten såsskvätt…

Står på Hufvudsta i dag några timmar och lagar mat. Jag hjälper ju till här också nu, fokus är fortfarande på vår hänsynslösa satsning med Galleriet men jag har rätter och tänk över i mitt huvud, här får dom komma till tals! Gör en vegetarisk björnbär/rödbetssky/juice till en renrätt, älskar den här metoden till framförallt viltkött.
Annons

Står på Hufvudsta i dag några timmar och lagar mat. Jag hjälper ju till här också nu, fokus är fortfarande på vår hänsynslösa satsning med Galleriet men jag har rätter och tänk över i mitt huvud, här får dom komma till tals! Gör en vegetarisk björnbär/rödbetssky/juice till en renrätt, älskar den här metoden till framförallt viltkött.

För det första: vad är grejen med att gör en sås utan sky eller fond? Varför? Jo, i det här fallet för att jag tycker att just den här såsen när jag gör den på det här viset blir så otroligt fin till det vilda. Det blir lite som en galet uppdaterad cumberlandsås som man faktiskt kan tycka om till en god paté eller stek. ”Min” sås blir en jäkligt annorlunda och väldigt god detalj och sätter det vilda i en ny skepnad tillsammans med köttet och övriga tillbehör Så!: En vegetariskt sås utan fond för att den är god, annorlunda, lyfter det vilda och är en liten fin vink till cumberland, anledningarna är många.

Metoden
River råa rödbetor grovt, skär ner lök och vitlök. Fräser rödbeta, lök och vitlök i kastrull tillsammans med frysta björnbär, citronskal, timjan, chili, enbär, lite kanel, stjärnanins och lagerblad, går i med socker och låter det karamelisera, släcker sockret med citronsaft och går därefter i med vitt vin och låter detta koka i en timme. Silar sedan detta och smakar av med salt och honung till rätt brytning, monterar såsen med lite brynt smör vid servering.  Vi kör såsen i bilder (och text)

Från vänster, rivna råa rödbetor, frysta björnbär, schalotten, vitlök,chili, timjan, kanel, citronskal, enbär och stjärnanis, dunkar upp allt i varm kastrull
Härligt att fräsa det första när man haft ner i varm kastrull, det är en av de skattefria löneförmårmånerna man har som kock: att få känna jungrufärden av dofter som dom här när dom stiger mot näsan och det in i det inersta inre
 I med socker och låt karamelisera, sen citronsaft och vitt vin
Här är den silad och kokar ner lite, honung stämmer av brytninen

Den här obetydliga lilla såsskvätten på en tallrik, den blommar och trycker till mig

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter