Annons

Etta på topplistan: kanelbulle och mjölk…

Annons

Dags för en topplista känner jag och det ångande heta ämnet den här gången är de fem godaste smakerna och dofterna från barndomen och hur dom nu eventuellt kommer tillbaka i olika skepnader. Jag har nog haft det här på tapeten i nått inlägg innan men det skiter jag i, vi surrade om det hemma här om dagen när jag lagade ostkaka och jag rabblade en lista som gnagt i mig sedan söndagen och nu måste den ur huvudet.

Men är detta verkligen ett viktigt ämne värt en lista kan man fråga sig? Ja självklart, dels för att väcka minnen till liv och kanske börja tänka tillbaka lite och dels för att barndomens mat ta mig fasen är grunden till nästan allt man borde göra och skapa i köket. Referenserna till dofter och smaker är mycket mycket viktigare än vad vi någonsin kan tro, så är det bara.

Framför allt rör ju det här sötsaker som alla åt som små men också andra goda smaker och dofter är oerhört viktiga. Mycket av det vi äter när vi är hemma eller på restaurang är sånt som doftar eller smakar som det man tyckte om när man var liten. Det är ju så sjukt härligt när man rycks tillbaka till vissa stunder eller tillfällen som smaker eller dofter framkallar.

Så luta dig tillbaka läs, känn, tänk, memorera och fundera ut egna favoriter i huvudet, ingen är oberörd inför maten man fick som liten, hur ser din lista ut?

Ok då kör vi uppifrån och ner:

Plats 5: Krusbärskräm
Här är det riktigt personligt. Krusbärskräm för mig är sommar, ledigt. Plocka, rensa springa in till morsan som fick koka kräm på de här lite bortglömda fantastiska bären. All kräm är gott, hallon och jordgubbar bland annat men för mig är det krusbär som gäller. När kommer dom tillbaka på restaurang? Det är ju inte ofta man ser dom.

Plats 4: ”lingonmat”
All mat som serverades med lingon när man var liten kallar jag lingonmat och då pratar jag bland annat om köttbullar med gräddsky, kokt potatis och lingon, blodpudding med stekta äpplen och lingon, potatisbullar med lingon. Alla dom här rätterna gillades eftersom det var så gott med sötsyrliga lingon till att början med men sen så gillade man ju hela rätterna som blev favoriter.

Stegvis åt man sedan sig in i maten med söta tillbehör: Raggmunk med fläsk och lingon, söndagsstek med gelé som sött tillbehör. När vuxenmaten sedan kommer så äter vi Wallenbergare med ärtor, brynt smör och lingon, kåldolmar med gräddsky och lingon, och givetvis också köttbullar, blodpudding och allt det andra. Mat som kräver lingon = referenser till mat när man var liten, punkt slut.

Plats 3: Chokladbollar
Chokladbollar är ALLAS första introduktion till världen av choklad, något annat vore bara löjligt att påstå, finns säkert någon som hävdar att dom älskade 72 %  mörk choklad från start men. Nä det här är starten så är det bara. Vem älskade inte när det blandades, rullades och moffades choklad till fredagsmyset i soffan med morsan som servade med bollar och saft, herregud detta är väl allas referens till choklad?

Nu däremot så är det ju så underbart med choklad av högsta kvalitet och kreationer som är långt mer komplexa än chokladbollar. Men när man vid tillfälle med åttaåringen och tioåringen ploppar i sig några fina nygjorda chokladbollar så slungas man tillbaka, och det ska vara med kokos INTE pärlsocker!

Plats 2: Nykokt nyponsoppa och mandelbisqvier med vaniljglass
Alltså, här pratar vi kombinationer!! Den varma nyponsoppan och kalla glassen med de krispiga bisqvierna tillsammans är fantastiska. Vi kör ibland soppor till dessert typ hjortron eller havtorn med någon glass och bisqvier och varenda kotte tänker direkt nyponsoppan från när dom var små, en perfekt referensträff och självklar listplacering här på topplistan

Plats nummer ett! : Nybakade kanelbullar med kall mjölk
Här är det en galen smakkombination och dofterna vi snackar om. Kombinationen en nybakad kanelbulle och kall mjölk är den perfekta kombinationen av mat och dryck. Som den ende låtsas-certifierade mjölk-sommelieren i landet  är jag mannen att utse detta till den enda gången man kan förstå hur dryck och mat kan kombineras bra ihop på riktigt och inte är påhittat: det är barndomen. När du dricker kall mjölk och en varm kanelbulle som vuxen är det nära till tårar, nån som inte skriver under på det?

Och så dofterna:  du är på väg hem från plugget, du närmar dig hemmet, långt innan du är hemma känner du antingen i grannskapet eller i porten till lägenheten där du bodde som liten att det doftar nybakade kanelbullar. Du hoppas att det är DIN morsa som bakat och när det är det, jag då har doftcellerna pratat sanning till dig på vägen hem.
Ingen som går förbi ett bageri i vuxen ålder som doftar nybakade kanelbullar kan hålla sig från att tänka tanken att rusa in och bara trycka, förstaplatsen är klockren kanelbullen.

Bubblare:
Jordgubbar med mjölk, gräddkola, ostkaka, fiskpinnar med stuvad spenat, korv med pommes, svartvinbärssaft, våfflor

Ja det var listan den här gången, en viktig lista, glöm inte bort barndomsmaten

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter